De zoon van de Belarussische president Alexander Lukashenko is verkozen tot voorzitter van het olympisch comité in zijn land. Viktor Lukashenko volgde vrijdag zijn vader op, zo meldt het Belarussische staatspersbureau Belta.

De omstreden Alexander Lukashenko was sinds 1997 voorzitter van het nationaal olympisch comité en draagt dus na 24 jaar het stokje over. In Belarus is het sinds zijn herverkiezing afgelopen zomer onrustig.

De 66-jarige Lukashenko won met 80 procent van de stemmen, maar volgens de oppositie is er op grote schaal gesjoemeld. Er zijn veel protesten en ook sporters lieten zich niet onbetuigd. Zij werden door de president als landverraders bestempeld.

Eind vorig jaar besloot het Internationaal Olympisch Comité (IOC) Lukashenko voorlopig te schorsen. Daardoor is hij, zo lang die zaak niet behandeld is, niet welkom bij olympische manifestaties.

"Het IOC is tot de conclusie gekomen dat de huidige leiders in Belarus de atleten niet voldoende hebben beschermd tegen politieke discriminatie binnen het nationaal olympisch comité, de sportbonden en de sporten zelf", verduidelijkte IOC-voorzitter Thomas Bach.

Het IOC legde ook Lukashenko's zoon Viktor, toen nog in functie als vicevoorzitter, een schorsing op.