De Nederlandse beachvolleybalsters gaan in maart 'gewoon' naar Doha voor een toernooi uit de World Tour, ook al mogen ze niet zoals gebruikelijk in een bikini spelen. Een Duits koppel besloot het evenement in Qatar vanwege het opvallende kledingvoorschrift te boycotten.

"Wij zijn vooral heel blij dat we eindelijk weer een toernooi kunnen spelen", zegt Madelein Meppelink, die een duo vormt met Sanne Keizer. "De voorschriften zijn heel duidelijk, vooraf konden de speelsters daar hun mening over geven. Wij zien hier geen probleem in. Wij zijn te gast daar en dit zijn de culturele waarden in dat land."

Qatar organiseert voor het eerst een beachvolleybaltoernooi voor vrouwen (8-12 maart). Normaal spelen die in een bikini, maar in het Arabische land is dat niet toegestaan. De deelneemsters moeten een shirt en een broek tot op de knie dragen, zo staat in het kledingvoorschrift.

"Het is voor het eerst dat we dit meemaken", zegt Meppelink, die onlangs voor een periode van vier jaar werd herkozen in de atletencommissie van de internationale volleybalfederatie FIVB. "We weten dat in het Midden-Oosten andere culturele aspecten van kracht zijn dan bij ons."

Voor het Duitse koppel Karla Borger/Julia Sude zijn de kledingvoorschriften wél reden om het toernooi in Qatar te boycotten. "We zijn daar om ons werk te doen, maar mogen niet onze werkkleding dragen", zei Borger zondag op de Duitse radio. "Dit is het enige land waar de regering ons vertelt hoe we ons werk moeten doen."

Madelein Meppelink en Sanne Keizer zullen net als op deze foto niet met een bikini spelen, maar met een shirt en langere broek.

Madelein Meppelink en Sanne Keizer zullen net als op deze foto niet met een bikini spelen, maar met een shirt en langere broek.
Madelein Meppelink en Sanne Keizer zullen net als op deze foto niet met een bikini spelen, maar met een shirt en langere broek.
Foto: ANP

'Een van vijftig vrouwen gaat niet vanwege kledingvoorschrift'

Vooraf zijn alle beachvolleybalsters die bij de spelersvakbond zijn aangesloten om hun mening gevraagd. "Een heel democratisch proces dus, daar heb ik me de afgelopen jaren hard voor ingezet", zegt Meppelink. "Van de vijftig vrouwen die de enquête invulden, was er één die zei: ik ga niet vanwege het kledingvoorschrift."

Het Duitse duo Borger/Sude noemde onder meer de hoge temperaturen als reden om niet in langere kleding te willen spelen. "Maar de meeste partijen worden in de avond gepland", zegt Meppelink.

"We hebben speciale kleding aangeschaft die ervoor zorgt dat de hitte goed wordt afgevoerd. We hebben gekozen voor een driekwartlegging en een shirt. Dit is een mooi toernooi op weg naar ons grote doel: een medaille pakken in Tokio."

Vanwege de coronapandemie hebben de beachvolleybalsters al maandenlang geen toernooi gespeeld. Het laatste optreden van Meppelink en Keizer was in september, op het EK in Letland. Het duo, dat zo goed als zeker is van olympische deelname, ziet het toernooi in Qatar als een mooie kans om zich weer eens te meten met de internationale top.

Er doen in totaal vier Nederlandse koppels mee in Doha.