De Nederlandse basketballers hebben zich zaterdag voor het eerst in zeven jaar geplaatst voor een EK. Oranje won de voorlaatste kwalificatiewedstrijd van Kroatië (57-65) en is daarmee zeker van deelname aan de Europese titelstrijd van volgend jaar.

Nederland stond in Istanboel bij rust nog op een achterstand (35-27) maar wist die in het derde kwart om te buigen naar een kleine voorsprong (48-49) en won uiteindelijk met acht punten verschil. Yannick Franke was de grote man met vijftien punten.

De ploeg van de Italiaanse bondscoach Maurizio Buscaglia is met nog een groepsduel te gaan zeker van de tweede plaats in groep D. De nummers één, twee en drie plaatsen zich voor het EK van 2022, dat wordt gehouden in Duitsland, Tsjechië, Georgië en Italië.

Nederland, dat eind november de eerste kans om zich te kwalificeren liet liggen, kwam in 2015 voor het laatst uit op het EK. Dat was toen voor het eerst in 26 jaar. Na één zege eindigde Oranje op een 25e plaats.

Basketbalsters liepen onlangs EK mis

Nederland sluit maandag de EK-kwalificatiereeks af tegen hekkensluiter Zweden. Worthy de Jong is er dan waarschijnlijk weer bij. De sterspeler werd door Buscaglia uit voorzorg aan de kant gehouden tegen het al geplaatste Kroatië.

De kwalificatie van de basketballers volgt twee weken na de misgelopen EK-plaatsing van de Nederlandse basketbalsters.

Het team van bondscoach Hakim Salem verloor van Slowakije en greep daarmee 31 jaar na de laatste deelname naast het EK-ticket.