De voorzitter van het organisatiecomité voor de Olympische Spelen in Tokio is in opspraak geraakt vanwege seksistische uitspraken. Volgens Yoshiro Mori zouden vrouwen het moeilijk vinden beknopt te spreken, waarover hij zijn irritatie uitte.

"Als we het aantal vrouwelijke bestuursleden verhogen, moeten we verzekeren dat de spreektijd ietwat wordt beperkt. Ze hebben moeite met afronden, wat irritant is", had de voorzitter gezegd bij een bijeenkomst.

Op een persconferentie noemde Mori zijn opmerkingen donderdag "ongepast". Hoewel de 83-jarige oud-premier eerder had gezegd dat hij misschien stopt als de roep om zijn vertrek aanhoudt, zei hij bij het persmoment niet aan aftreden te denken.

De ophef over Mori's uitspraken vermindert het enthousiasme voor de Spelen onder het Japanse volk mogelijk verder. De scepsis onder Japanners was al flink toegenomen. Uit een recente peiling blijkt dat ruim 80 procent van de Japanners tegen het doorgaan van het evenement in juli is.

Voorlopig gaan de Spelen nog altijd door.

Voorlopig gaan de Spelen nog altijd door.
Voorlopig gaan de Spelen nog altijd door.
Foto: Pro Shots

Storm van kritiek op sociale media

Op sociale media wordt verontwaardigd gereageerd op de seksistische uitspraken van Mori. De hashtag 'Mori, stap alsjeblieft op' is donderdag trending op Twitter in Japan. Sommige twitteraars roepen sponsors van de Olympische Spelen op druk te zetten op het organisatiecomité om Mori te ontslaan.

De oud-staatsman stond in zijn tijd als premier ook al bekend om zijn verbale uitglijders. Mori vertelde aan Mainichi dat hij inmiddels op zijn uitlatingen is aangesproken door zijn vrouw, zijn dochter en zijn kleindochter.

Japan loopt achter qua gendergelijkheid bij andere ontwikkelde landen. In een ranglijst van gelijke lonen die is opgesteld door het World Economic Forum staat Japan op de 121e plek van de 153 onderzochte landen.