Het WADA gaat niet in beroep tegen de halvering van de schorsing van de Russische sport tot eind 2022. Het wereldantidopingbureau zegt teleurgesteld te zijn over de mildere straf, maar legt zich neer bij het besluit.

Rusland werd ruim een jaar geleden voor vier jaar geschorst door het WADA wegens grootscheepse dopingfraude. De Russen tekenden via hun antidopingbureau RUSADA beroep aan.

Het internationale sporttribunaal CAS bracht de lengte van de straf anderhalve maand geleden terug, maar nog steeds zullen Russische sporters hun land niet kunnen vertegenwoordigen op de Olympische Spelen van 2021 in Tokio en de Winterspelen van het jaar erop in Peking.

De schorsing loopt tot 16 december 2022 en kan dus ook van invloed zijn op eventuele deelname van Rusland aan het WK voetbal in Qatar.

De uitspraak laat wel toe dat bewezen 'schone' Russische sporters onder neutrale vlag mogen deelnemen aan de Spelen en mondiale titeltoernooien. Of dat geldt voor de Russische voetbalploeg, mocht die zich plaatsen voor het WK van 2022, is aan wereldvoetbalbond FIFA.

CAS wil met uitspraak jonge Russische sporters aanmoedigen

De halvering van de straf mag volgens het CAS niet worden gezien als een "validatie van het gedrag van het RUSADA en de Russische autoriteiten". Het CAS zegt gebonden te zijn aan regelgeving en de proportionaliteit te hebben meegewogen.

Met de nieuwe strafmaat hoopt het bovendien jonge Russische sporters aan te moedigen te willen deelnemen aan "schone internationale sport".

De schorsing van vier jaar werd ruim een jaar geleden door het WADA uitgesproken nadat uit onderzoek was gebleken dat er ook na de bewezen fraude in de atletiek en tijdens de Winterspelen van Sotsji nog steeds sprake was van omvangrijke dopingfraude. Het RUSADA tekende beroep aan, onder dwang van de Russische regering.