Mathieu van der Poel heeft bij de generale voor het WK van volgend weekend zijn meerdere moeten erkennen in Wout van Aert. De regerend wereldkampioen eindigde zondag bij de wereldbekerwedstrijd in Overijse ruim een minuut achter de Belg van Jumbo-Visma.

Van Aert verzekerde zich met de winst in de Druivencross ook van de eindzege in het wereldbekerklassement, dat dit seizoen ging over vijf wedstrijden. Van der Poel was na vier crossen zijn enig overgebleven concurrent.

Van der Poel kon zijn tweede plaats in Overijse mede wijten aan een lekke band. De Nederlander moest daardoor Van Aert laten gaan, al wist hij zijn achterstand nog wel terug te brengen van twintig tot elf seconden.

Twee valpartijen door stuurfouten zorgden ervoor dat Van der Poel daarna toch weer verder achterop raakte. Het verschil aan de streep was uiteindelijk 1.03 minuten. De Brit Thomas Pidcock finishte op ruim twee minuten als derde. Lars van der Haar was op de zesde plaats de tweede Nederlander.

Van der Poel had zaterdag Van Aert nog afgetroefd in de Flandriencross. Het staat nu in onderlinge confrontaties 5-3 in het voordeel van de Nederlander, die volgende week in Oostende zijn wereldtitel hoopt te verdedigen.

Alvarado wint laatste wereldbeker van seizoen

Ceylin del Carmen Alvarado won de vrouwenwedstrijd in Overijse. De 22-jarige wereldkampioene hield landgenoten Lucinda Brand en Manon Bakker achter zich.

Brand was al zeker van de eindzege in de wereldbeker. De renster van Telenet-Baloise Lions had de eerste drie crossen gewonnen. Denise Betsema zegevierde in Hulst in de vierde cross.

Alvarado was zaterdag ook al de beste in de Flandriencross. De Rotterdamse heeft een trainingskamp achter de rug en lijkt in optimale vorm in de aanloop naar het WK in Oostenende, waar ze haar titel verdedigt.

Ceylin del Carmen Alvarado tankte vertrouwen in aanloop naar het WK.

Ceylin del Carmen Alvarado tankte vertrouwen in aanloop naar het WK.
Ceylin del Carmen Alvarado tankte vertrouwen in aanloop naar het WK.
Foto: ANP

Doorgaan WK veldrijden onzeker

Overigens is niet zeker of het WK volgende week in Oostende doorgaat. In de Belgische kustplaats is dit weekend een corona-uitbraak geconstateerd. "Het WK staat momenteel ter discussie", zei burgemeester Bart Tommelein zondag. "Alles zal afhangen van de evolutie van het aantal besmettingen."

De burgemeester bevestigt dat het gaat om besmettingen met de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus, die mogelijk veel besmettelijker is.