Joost Luiten is zaterdag in de derde ronde van het HSBC Championship in Abu Dhabi de aansluiting met de top van het klassement kwijtgeraakt. De 35-jarige Nederlander verspeelde zijn goede positie met een score van 74 slagen, twee boven par.

Luiten zakte naar de gedeelde 37e plaats op het openingstoernooi van de Europese Tour. Hij staat tien slagen achter koploper Rory McIlroy.

Na de eerste twee ronden stond Luiten er met scores van 69 en 70 slagen nog heel behoorlijk voor. In de derde ronde ging het met twee bogeys op de eerste negen holes echter fout. Hij herstelde zich met drie birdies op rij, maar verknalde een lage score vervolgens met een double bogey en een bogey op de laatste twee holes.

McIlroy nam de koppositie weer over van de Engelsman Tyrrell Hatton. Met een ronde van 67 (-5) kwam de Noord-Ier op een totaalscore van 203 slagen, dertien onder par. Hatton volgt met één slag meer.

Luiten hoopt na een minder jaar weer de weg omhoog te vinden. De Nederlander is met een nieuwe caddie en een nieuwe coach aan 2021 begonnen en hoopt op termijn weer tot de beste vijftig spelers van de wereld te behoren.

Het toernooi in Abu Dhabi duurt nog tot en met zondag en maakt deel uit van de lucratieve Rolex Series; de prijzenpot is gevuld met 8 miljoen dollar (ruim 6,5 miljoen euro).