De Japanse regering heeft vrijdag ontkend dat ze intern heeft besloten om de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio te annuleren. Eerder meldde de gerenommeerde Engelse krant The Times op basis van een anonieme bron uit de huidige coalitie dat de Japanners het evenement niet meer door willen laten gaan.

"Niemand wil de eerste zijn die het zegt, maar de consensus is dat het organiseren van de Spelen deze zomer te moeilijk is", citeerde The Times de bron. Volgens het anonieme lid van de regering is er binnenskamers overeenstemming over dat de Spelen, die al een jaar zijn uitgesteld, gedoemd zijn te mislukken.

Volgens The Times is het doel op dit moment om een manier te vinden om de annulering aan te kondigen zonder dat Tokio gezichtsverlies lijdt, waardoor die stad op een later tijdstip mogelijk alsnog gastheer van het evenement wordt. De Zomerspelen van 2032 zijn hiervoor de eerstvolgende mogelijkheid.

De berichtgeving in de Engelse krant is opmerkelijk, want zowel de regering als het internationaal olympisch comité (IOC) benadrukte de afgelopen maanden regelmatig dat de Spelen ondanks de coronapandemie gewoon doorgaan. IOC-voorzitter Thomas Bach zei donderdag nog dat er "geen plan B is".

Het is dan ook geen verrassing dat de Japanse regering de berichten stellig ontkent. "Het is zeer teleurstellend om te zien dat The Times zo'n tabloidverhaal met een onbetrouwbare bron publiceert. De overheid stelt alles in het werk om de Spelen op een veilige manier te kunnen organiseren", aldus een woordvoerder.

IOC-voorzitter Thomas Bach en de voormalige Japanse premier Shinzo Abe begroeten elkaar.

IOC-voorzitter Thomas Bach en de voormalige Japanse premier Shinzo Abe begroeten elkaar.
IOC-voorzitter Thomas Bach en de voormalige Japanse premier Shinzo Abe begroeten elkaar.
Foto: Pro Shots

Groot deel Japanse bevolking ziet Spelen niet meer zitten

Ook het IOC liet vrijdag van zich horen. De organisatie van Bach verwijst naar de verklaring van de Japanse regering en noemt de berichtgeving van The Times "pertinent onjuist".

Japan ziet het aantal coronabesmettingen in het land de laatste tijd toenemen. Het besloot daarom voorlopig de grenzen te sluiten voor buitenlanders die niet in Japan wonen en de noodtoestand af te kondigen in Tokio en andere grote steden.

Ook onder de bevolking leidt de pandemie tot een negatieve sfeer rondom de Spelen. Uit een peiling onder de Japanse bevolking in januari bleek dat ruim 80 procent van de Japanse bevolking vindt dat het mondiale sportevenement komende zomer niet gehouden moet worden.

Vorig jaar werden de Spelen vanwege de coronacrisis met een jaar uitgesteld tot 23 juli tot en met 8 augustus 2021. Van 24 augustus tot 5 september staan voorlopig de Paralympische Spelen op het programma.