De Nederlandse waterpolosters hebben woensdag bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Triëst gelijkgespeeld tegen Italië (7-7), de sterkste tegenstander in de poule. Het is daardoor nog niet zeker welke ploeg zich als groepswinnaar plaatst voor de knock-outfase.

Nederland en Italië - beide vijfvoudig Europees kampioen - waren zoals verwacht aan elkaar gewaagd. Oranje miste in de eerst helft een flink aantal kansen, waardoor het halverwege 3-3 stond.

Italië nam in de vierde en laatste periode een 6-7-voorsprong, maar met nog een minuut op de klok maakte Maartje Keuning met een vrouw meer in het water de gelijkmaker. Simone van de Kraats was met twee treffers topscorer bij de ploeg van bondscoach Arno Havenga.

Oranje begon het OKT dinsdag met een afgetekende zege op Slowakije (22-2), terwijl de Italiaanse vrouwen weinig moeite hadden met Frankrijk (19-6). Het was voor het toernooi al duidelijk dat Nederland en Italië om de groepswinst zouden strijden in groep A. Voorlopig staat Oranje op doelsaldo eerste.

Stand groep A OKT

  • 1. Nederland: 2-4 (29-9)
  • 2. Italië: 2-4 (26-13)
  • 3. Frankrijk: 2-3 (23-28)
  • 4. Slowakije: 2-0 (11-39)

Twee olympische tickets te verdienen

Er zijn in Triëst twee tickets te verdelen voor de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio. Dat betekent dat de beslissing valt in de halve finales.

Nederland speelt donderdag in de groep nog tegen Frankrijk en zal dan normaal gesproken op zaterdag in de halve eindstrijd tegen Hongarije of Griekenland olympische kwalificatie moeten verdienen. Die twee toplanden bepalen donderdag in een onderling duel wie winnaar wordt van de andere groep.

Op vrijdag zijn de kwartfinales, waarin Nederland bij een goed resultaat tegen Frankrijk met Kazachstan of Israël een relatief zwakke tegenstander zal treffen.

De Nederlandse waterpolosters wonnen in 2008 olympisch goud, destijds onder leiding van bondscoach Robin van Galen. Zowel in 2012 als in 2016 slaagde Oranje er niet in om zich te plaatsen voor de Spelen.

Stand groep B OKT

  • 1. Hongarije: 2-6 (50-8)
  • 2. Griekenland: 2-6 (33-6)
  • 3. Kazachstan: 2-0 (11-38)
  • 4. Israël: 2-0 (3-47)