Jacco Verhaeren heeft drie maanden na zijn vertrek uit Australië een nieuwe baan in het zwemmen gevonden. De 51-jarige Nederlandse coach gaat aan de slag bij de Duitse bond.

Verhaeren, die grote successen boekte met olympisch kampioenen Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn en Ranomi Kromowidjojo, krijgt in Duitsland vooral de taak jong talent te ontwikkelen.

De Brabander keerde in september terug naar Nederland nadat hij zijn dienstverband als hoofdcoach bij de Australische bond na zeven jaar had beëindigd. Hij wilde zijn contract vanwege familieredenen niet verlengen nadat de Spelen van Tokio met een jaar waren uitgesteld.

Verhaeren bracht het zwemmen 'Down Under' terug op niveau, nadat tijdens de Spelen in Londen 2012 de verwachte successen waren uitgebleven. Het leidde tot drie gouden plakken bij de Spelen van Rio in 2016 en liefst negentien medailles op het WK van 2019 in Zuid-Korea.

De Duitse bond meldt dat Verhaeren zich niet gaat mengen in de voorbereidingen op de Spelen komende zomer in Tokio, maar vooral is aangetrokken om het Duitse zwemmen op de lange termijn van successen te voorzien. Hij moet zijn expertise aanwenden bij het ontwikkelen van een nieuw prestatieconcept voor de afstanden van 50 tot en met 200 meter.

"In Australië kon ik als buitenstaander op nul beginnen en op die manier een duurzame ontwikkeling op gang brengen. Dat hoop ik nu ook in Duitsland te doen", zegt Verhaeren maandag op de site van de Duitse bond. "Als Nederlander weet ik goed hoe groot de potentie is van het Duitse zwemmen."