Maud van der Meer heeft per direct een punt achter haar carrière gezet. De 28-jarige zwemster uit Eindhoven, die haar grootste successen boekte met de estafetteploeg op de 4x100 meter vrij, wil het moederschap gaan combineren met een maatschappelijke carrière in de (sport)diëtiek.

Van der Meer had een aandeel in de gouden medaille op de 4x100 vrij bij de WK van 2011 en op hetzelfde onderdeel won ze zilver op de WK van 2015 en brons op de WK in 2017. Ze veroverde ook tweemaal goud op de WK kortebaan in 2014: op de 4x50 vrij en 4x100 vrij.

Ook werd ze twee keer Europees kampioene op de lange baan in 2016: op de 4x100 vrij en 4x100 vrij gemengd. Op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 zwom Van der Meer alleen in de series van de 4x100 vrij. Het Nederlandse kwartet eindigde in de finale als vierde.

Nadat Van der Meer in mei 2018 moeder werd van zoon Mason, slaagde ze erin terug te keren aan de top en ging ze nog een keer voor de Spelen. Bij de Rotterdam Qualification Meet afgelopen december greep ze naast een ticket voor Tokio, waardoor ze nu alsnog besluit te stoppen.

Maud van der Meer (rechts) met de zilveren estafetteploeg op de WK van 2015.

Maud van der Meer (rechts) met de zilveren estafetteploeg op de WK van 2015.
Maud van der Meer (rechts) met de zilveren estafetteploeg op de WK van 2015.
Foto: Pro Shots

'Het geeft ook rust'

Van der Meer had nog wel een kleine kans op plaatsing voor de Spelen. "Maar ik merk aan mezelf dat de ultieme motivatie om daarvoor alles te doen en te laten er sinds december niet meer is", vertelt ze. "Dan moet je als topsporter eerlijk zijn naar jezelf en je omgeving en is stoppen de beste keuze."

"Ik kijk met een heel positief gevoel terug op mijn topsportloopbaan en alles wat ik heb bereikt. Ik ben vooral trots op mezelf dat ik na de geboorte van Mason weer mijn oude niveau heb aangetikt, want het valt niet mee om het moederschap met topsport te combineren. Dat ik dat nu niet meer hoef te doen, geeft ook rust."