De Nederlandse handballers zullen niet afreizen naar Egypte voor een bijzondere deelname aan het WK. Er hebben zich in navolging van Tsjechië en de Verenigde Staten geen andere landen afgemeld voor het eindtoernooi, wat betekent dat Oranje niet hoeft in te vallen.

Door de absentie van Tsjechië en de VS - beide selecties kampen met coronagevallen - was Nederland dinsdag plots eerste reserve. Omdat ook Brazilië en Kaapverdië te lijden hadden onder besmettingen, mocht Nederland hopen op WK-deelname.

De Nederlandse handbalbond heeft donderdag echter van de internationale federatie IHF te horen gekregen dat er geen verdere afzeggingen zullen zijn. Oranje is door de IHF bedankt voor de proactieve houding en de voorbereidingen die al getroffen waren.

Vorig jaar greep de Nederlandse ploeg naast een WK-ticket. De formatie van bondscoach Erlingur Richardsson zou nog mogen strijden in de play-offs, maar die wedstrijden werden geschrapt vanwege de coronapandemie.

De enige WK-deelname van Oranje blijft dateren van zestig jaar geleden, toen Nederland op de elfde plek eindigde. Ons land is er nu voor de 23e opeenvolgende keer niet bij op het prestigieuze toernooi.

In 2020 was Nederland er voor het eerst bij op het Europees kampioenschap, waar ondanks een historische zege op Letland de eerste groepsfase niet werd overleefd.

Vorig jaar boekten de handballers hun eerste overwinning ooit op een EK.

Vorig jaar boekten de handballers hun eerste overwinning ooit op een EK.
Vorig jaar boekten de handballers hun eerste overwinning ooit op een EK.
Foto: Pro Shots