Kevin Benavides heeft donderdag een voorschot genomen op de eindzege in de Dakar Rally. De motorcoureur profiteerde in de voorlaatste etappe van problemen bij zijn concurrenten. Sam Sunderland won de elfde rit.

De 32-jarige Benavides begon als leider aan de voorlaatste etappe van Al Ula naar Yanbu, een klassementsproef over 464 kilometer, en zag zijn directe concurrenten Ricky Brabec en Joan Barreda door problemen afhaken voor de strijd om de eindzege.

Brabec, die de etappe begon met 51 seconden achterstand op Benavides, raakte van de route af en verloor veel tijd. De titelverdediger en drievoudig ritwinnaar zakte naar de derde plaats in het klassement en zag zijn achterstand op zijn teamgenoot Benavides oplopen tot ruim zeven minuten.

Barreda miste een tankstop en kwam even later zonder benzine te zitten. De 37-jarige Spanjaard, die vierde stond in het klassement, moest de strijd staken en speelt helemaal geen rol meer in het klassement.

Sunderland pakte de ritzege en is nu de nummer twee in het klassement. De Brit heeft een achterstand van ruim vier minuten op Benavides. De Nederlander Paul Spierings werd 24e.

Stéphane Peterhansel is dicht bij zijn veertiende eindzege in de Dakar Rally.

Stéphane Peterhansel is dicht bij zijn veertiende eindzege in de Dakar Rally.
Stéphane Peterhansel is dicht bij zijn veertiende eindzege in de Dakar Rally.
Foto: Pro Shots

Peterhansel verliest iets van zijn leiding

Bij de auto's zag klassementsleider Stéphane Peterhansel zijn concurrent Nasser Al Attiyah iets dichterbij komen. De Qatarees won de etappe met 1.56 minuut voorsprong op de Fransman.

Peterhansel, bijgenaamd 'Monsieur Dakar', is op weg naar zijn veertiende eindzege. Hij verdedigt vrijdag in de slotetappe van 452 kilometer naar Djedda een voorsprong van ruim vijftien minuten.

Tim en Tom Coronel, de enige Nederlanders die nog actief zijn bij de auto's, zetten de 28e tijd neer en staan 25e in het klassement.

Bij de trucks kan Dmitry Sotnikov de eindzege bijna niet meer ontgaan. De Rus werd vijfde in de voorlaatste rit, maar heeft in het klassement nog een kleine veertig minuten voorsprong.

Pascal de Baar werd negende en Martin van den Brink was elfde in de etappe. Van den Brink staat achtste in het klassement.