De Nederlandse handballers mogen zich een dezer dagen mogelijk alsnog verrassend in Egypte melden om voor het eerst sinds 1961 aan het WK mee te doen. Oranje liep vorig jaar deelname aan het toernooi mis, maar reist wegens coronaperikelen bij andere landen wellicht alsnog af.

Nederland was derde reserve voor het WK. Inmiddels zijn WK-deelnemers Tsjechië en de Verenigde Staten afgehaakt wegens coronabesmettingen binnen de selectie, waardoor Oranje nu de eerst aangewezen reserve is.

De tweede WK-deelname ooit is reëel voor de Nederlandse ploeg, want ook Brazilië en Kaapverdië kampen met besmettingen. Vooralsnog is echter onduidelijk of de problemen voor die landen zo groot zijn dat ze zich net als Tsjechië en de VS moeten terugtrekken.

"We hebben er nog niets over gehoord. Bij de VS duurde het ook vrij lang voordat er duidelijkheid was. Vanuit het toernooi is er niet echt een deadline wanneer we ons uiterlijk zouden moeten melden", zegt een woordvoerder van de Nederlandse handbalbond woensdag tegen NU.nl.

Volgens technisch directeur Monique Tijsterman wil Oranje in ieder geval heel graag. "Onze spelers zijn op de hoogte en staan te springen om in actie te kunnen komen", zegt ze in een verklaring. "Wanneer we een seintje krijgen van de IHF (de internationale handbalfederatie, red.) gaan we alles in werking stellen. We wachten de officiële berichtgeving van de IHF af."

Vorig jaar deden de Nederlandse handballers voor het eerst mee aan het EK.

Vorig jaar deden de Nederlandse handballers voor het eerst mee aan het EK.
Vorig jaar deden de Nederlandse handballers voor het eerst mee aan het EK.
Foto: Pro Shots

Nederland was 22 keer achtereen afwezig op WK

Bij de enige WK-deelname tot nu toe, zestig jaar geleden in West-Duitsland, eindigde de Nederlandse mannenploeg als elfde. Sindsdien was ons land er 22 keer niet bij op het prestigieuze toernooi.

Vorig jaar had Nederland zich via de play-offs nog voor het WK kunnen plaatsen, maar die wedstrijden gingen niet door vanwege de coronapandemie. Diezelfde pandemie kan er nu dus toe leiden dat de ploeg alsnog kan meedoen.

Het zou een nieuw hoogtepunt zijn na vorig jaar, toen de handballers voor het eerst present waren op het EK. Op dat toernooi werd ondanks een zege op Letland de eerste groepsfase niet overleefd.

Het WK in Egypte begint woensdag al en duurt tot en met zondag 31 januari. Denemarken is titelverdediger.