John Isner heeft zich vanwege de coronamaatregelen afgemeld voor de Australian Open. De 35-jarige Amerikaan, nummer 25 van de wereldranglijst, wil niet zonder zijn gezin naar Melbourne afreizen.

"Op dit punt in mijn carrière en in mijn leven wil ik met mijn familie de wereld over reizen. Maar wat Australië betreft gaat dat dit jaar niet lukken", aldus Isner, die maandag in de kwartfinales van het ATP-toernooi in Delray Beach verloor van zijn landgenoot Sebastian Korda.

De deelnemers aan de Australian Open moeten bij aankomst eerst twee weken in quarantaine in Melbourne of in Adelaide. Ze moeten negentien uur per dag op hun hotelkamer verblijven en mogen vijf uur naar buiten om bijvoorbeeld te trainen. Eventueel meereizende familieleden mogen dat niet en dat wil Isner zijn gezin niet aandoen. Afreizen zonder zijn vrouw en kinderen is voor hem ook geen optie.

"Ik snap dat die regels er zijn", zegt Isner, die zoontjes heeft van negen en twee jaar oud. "Maar ik wil niet zo lang zonder mijn familie zijn. Tennis is niet meer het belangrijkste in mijn leven."

'Ik heb er lang over nagedacht'

Isner is de eerste aansprekende naam die zich vanwege de coronaregels af heeft gemeld voor de Australian Open. De routinier, in 2018 halvefinalist op Wimbledon, is de hoogstgeplaatste Amerikaan op de wereldranglijst.

"Ik krijg nu een superlange pauze", beseft Isner. "Het was ook geen makkelijke beslissing, ik heb er lang en goed over nagedacht. Maar ik voel me goed bij deze beslissing en kijk ernaar uit om terug naar huis te gaan."

De Australian Open werd vanwege de coronapandemie drie weken uitgesteld. Het eerste Grand Slam-toernooi van het jaar begint op maandag 8 februari en duurt tot en met 21 februari.