Het draagvlak in Japan voor het doorgaan van de Olympische Spelen lijkt steeds minder te worden. Bij een telefonische peiling van het Japanse persbureau Kyodo News bleek dat ruim 80 procent van de ondervraagden vindt dat het mondiale sportevenement komende zomer niet gehouden moet worden.

Ruim 35 procent antwoordde dat de Spelen van Tokio helemaal geschrapt moeten worden. Volgens 44,8 procent van de ondervraagde Japanners is het beter om het evenement opnieuw uit te stellen. Het is niet bekend hoeveel mensen hebben meegedaan aan het onderzoek.

In Tokio en enkele omliggende regio's werd afgelopen week de noodtoestand uitgeroepen, omdat het aantal coronagevallen snel oploopt. Het draagvlak voor de Spelen onder de bevolking was al niet groot en lijkt alleen maar minder te worden.

Volgens 80 procent van de mensen die zijn ondervraagd door Kyodo News heeft de regering te laat ingegrepen. Tokio meldde zondag weer bijna 1.500 besmettingen. Het was de zesde dag op rij dat de Japanse hoofdstad meer dan duizend nieuwe coronagevallen had.

De Spelen van Tokio zijn met een jaar verschoven vanwege de coronapandemie. Zowel de Japanse autoriteiten als het internationaal olympisch comité (IOC) hebben al gezegd dat opnieuw uitstellen niet mogelijk is. Beide partijen werken er hard aan om de Spelen komende zomer mogelijk te maken.

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het grootste sportevenement ter wereld er precies zal uitzien, al lijkt het er vooralsnog op dat de sporters in ieder geval twee weken in quarantaine moeten bij aankomst in Japan. De Spelen beginnen op 23 juli.