Tegen de Duitse dopingarts Mark Schmidt is vrijdag een gevangenisstraf van 5,5 jaar geëist. De rechtbank van München doet naar verwachting volgende week uitspraak in de zaak.

De 43-jarige Schmidt is de spil in de dopingaffaire die de naam 'Operatie Aderlass' draagt. Hij staat samen met vier handlangers terecht.

Operation Aderlass is een politieonderzoek dat begin 2019 in gang werd gezet en is gericht op een dopingnetwerk dat over de hele wereld opereert. Daarbij wordt vooral naar het wielrennen en de wintersporten gekeken.

Schmidt werd na huiszoekingen in hetzelfde jaar in zijn woonplaats Erfurt aangehouden en zit sindsdien in voorlopige hechtenis. Hij wordt gezien als het hoofd van een internationaal bloeddopingnetwerk.

Een van de sporters die in contact stond met Schmidt. was het Oostenrijkse langlauftalent Max Hauke. Hij werd in februari 2019 op heterdaad betrapt toen hij een bloedtransfusie onderging. De beelden van de betrapte Hauke gingen de wereld over.

Oostenrijkse langlaufer op heterdaad betrapt tijdens bloedtransfusie
30
Oostenrijkse langlaufer op heterdaad betrapt tijdens bloedtransfusie

Schmidt bekende in september schuld

Schmidt bekende afgelopen jaar dat hij bij heel wat sporters illegale bloedtransfusies heeft uitgevoerd. Hij wordt ervan verdacht tussen 2011 en februari 2019 zeker 150 keer verboden middelen te hebben verstrekt.

De arts zei tijdens de behandeling van de zaak dat hij het niet om het geld deed. "Ik was gefascineerd door topsport. Ik deed het niet voor het geld, maar het was een hobby", aldus Schmidt.

De rechtszaak moest in oktober worden opgeschort, omdat één van de betrokkenen besmet was geraakt met het coronavirus.