Motorcoureur Joan Barreda heeft vrijdag de ingekorte zesde etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. Het is al de derde ritzege voor de Spanjaard in deze 43e editie en de 27e overwinning uit zijn loopbaan.

Barreda staat nu derde op de eeuwige ranglijst van etappeoverwinningen, achter Stéphane Peterhansel en Cyril Despres. De twee Franse coureurs hebben beiden zes dagzeges meer.

De zesde etappe van Al Qaisumah naar Haïl in Saoedi-Arabië werd donderdagavond "om veiligheidsredenen" met 100 kilometer ingekort door de organisatie.

Barreda hield over de klassementsproef van 388 kilometer Ross Branch achter zich. De coureur uit Botswana kwam dertien seconden later binnen, ruim voor de Australische nummer drie Daniel Sanders (+53 seconden).

Kevin Benavides, die donderdag in de vijfde etappe bij een val zijn neus brak, passeerde de finish bijna tien minuten later dan winnaar Barreda en raakte de leiding in het algemeen klassement kwijt aan de Australiër Toby Price.

Barreda, die eerder al de tweede en de vierde etappe won, staat nu zevende in de rangschikking.

Carlos Sainz boekte zijn tweede zege van deze Dakar Rally.

Carlos Sainz boekte zijn tweede zege van deze Dakar Rally.
Carlos Sainz boekte zijn tweede zege van deze Dakar Rally.
Foto: Pro Shots

Van Loon geeft op bij auto's

Bij de auto's moest Erik van Loon opgeven vanwege technische problemen met zijn Toyota Hilux. Aanvankelijk reed de Nederlander met zijn Franse navigator na vier sleutelen aan de auto nog verder, maar bij het controlepunt bleek de schade te groot.

"Ik kan niet beschrijven wat ik voel", zegt Van Loon. "Sébastien heeft geweldig genavigeerd. Maar de techniek laat ons in de steek. We kunnen hier niets aan doen. Op de derde en vierde dag hebben we eigenlijk geen problemen gehad en dan zitten we gewoon in de top vijftien. Gisteren leken we op weg naar de top drie, maar mocht het ook niet zo zijn. We hebben ontzettend veel pech gehad."

De overwinning bij de auto's ging naar Carlos Sainz. Voor de Spanjaard en zijn navigator Lucas Cruz is het de tweede zege van deze Dakar Rally, nadat de eerste etappe ook al werd gewonnen door Sainz.

In de zesde rit kwam Sainz iets meer dan vier minuten eerder binnen dan Yazeed Al Rajhi. Nasser Al-Attiyah, die de tweede, derde en vierde etappe won, eindigde dit keer als derde. Peterhansel verloor weinig tijd op Al-Attiyah en behoudt de leiding in het algemeen klassement.

Bij de trucks greep Dmitry Sotnikov net naast zijn derde etappezege op rij. De Rus werd tweede op iets meer dan een minuut van zijn landgenoot Ayrat Mardeev, die Kamaz het 150e dagsucces in de Dakar-historie schonk.

Zaterdag is er een rustdag in Dakar. De 43e editie van de woestijnrally duurt nog tot en met volgende week vrijdag.