Dick Pound, het langst dienende lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), vindt dat sporters voorrang zouden moeten krijgen bij het vaccineren tegen het coronavirus om de met een jaar uitgestelde Olympische Spelen van Tokio mogelijk te maken.

"Er zullen mensen zijn die kritiek hebben op het feit dat sporters dan voordringen, maar ik denk dat dit de meest realistische manier is voor de Spelen om door te kunnen gaan", zegt Pound woensdag tegen het Britse Sky News.

De 78-jarige Canadees denkt niet dat het in Canada tot publieke verontwaardiging zou leiden als driehonderd tot vierhonderd van de miljoenen vaccins zouden worden gebruikt voor atleten om zo het land op de Spelen aanwezig te krijgen. Pound benadrukt dat het een besluit van ieder afzonderlijk land is hoe de vaccinatieprocedure verloopt.

IOC-voorzitter Thomas Bach had eerder uitgesproken dat hij hoopt dat de atleten gevaccineerd kunnen worden, maar heeft uitgesloten dat atleten verplicht gevaccineerd moeten zijn.

NOC*NSF riep het IOC eerder deze week op om een voortrekkersrol te spelen bij het mogelijke vaccineren van sporters voor de Spelen. De sportkoepel is voorlopig niet van plan om te pleiten voor 'voorrang' voor olympiërs in het vaccinatieproces, maar vreest wel voor een oneerlijk speelveld tussen landen waar sporters al zijn gevaccineerd en landen waar dat nog niet gebeurt.

De uitgestelde Spelen beginnen op 23 juli. De Japanse premier Yoshihide Suga herhaalde woensdag nog maar eens dat de Japanse regering geen enkele twijfel heeft over het doorgaan van het grootste sportevenement ter wereld.

Vooraanstaand IOC-lid Dick Pound.

Vooraanstaand IOC-lid Dick Pound.
Vooraanstaand IOC-lid Dick Pound.
Foto: Pro Shots