Sebastian Coe, voorzitter van de internationale atletiekbond World Athletics, wil de ontwikkeling van de hardloopschoenen niet beteugelen, ondanks tal van wereldrecords in de afgelopen maanden. Dat zegt hij maandag in The Guardian.

"Als je dat doet, verstik je de innovatie en dat is niet goed", aldus de Brit tegen de krant.

Coe doet zijn uitspraak naar aanleiding van de regen aan wereldrecords op revolutionaire high-techschoenen, voorzien van een dikke laag schuim en een carbonplaat in de zool. Nike is hierin de trendsetter.

De Keniaanse atleet Kibiwott Kandie liep vorige maand op deze schoenen in Valencia een halve minuut van het wereldrecord op de halve marathon af. In oktober verbeterde de Oegandees Joshua Cheptegei het wereldrecord op de 10.000 meter en scherpte de Ethiopische Letesenbet Gidey het wereldrecord op de 5.000 meter aan. Zij liepen op spikes die van deze innovaties zijn voorzien.

Joshua Cheptegei liep met innovatieve spikes een wereldrecord op de 10.000 meter.

Joshua Cheptegei liep met innovatieve spikes een wereldrecord op de 10.000 meter.
Joshua Cheptegei liep met innovatieve spikes een wereldrecord op de 10.000 meter.
Foto: ANP

'Er is altijd discussie over'

Door de records is discussie over een mogelijk oneerlijk voordeel, zeker nu de Olympische Spelen in Tokio dichterbij komen. Coe deelt die bezorgdheid niet.

"Deze ontwikkelingen komen in cycli en er is altijd discussie over. Ik herinner me dat Adidas in het begin van deze eeuw de 'koning onder de schoenen' was."

"Gelukkig zijn schoenenbedrijven nog altijd bereid veel geld te investeren in onderzoek en ontwikkeling en daar ben ik blij om en ik sta daar vrij nuchter in. We hebben nog niet een punt bereikt dat wereldrecords als snoepjes worden uitgedeeld."