Kira Toussaint heeft vrijdag bij wedstrijden op de kortebaan in het Amsterdamse Sloterparkbad haar eigen wereldrecord op de 50 meter rugslag geëvenaard. De Amstelveense tikte net als vorige maand in Boedapest aan in 25,60 seconden.

De 26-jarige Toussaint verbeterde iets meer dan een maand geleden tijdens de International Swimmings League in Boedapest de mondiale toptijd die al sinds 2014 op naam stond van de Braziliaanse Etiene Medeiros.

"Dit geeft vertrouwen en bevestigt dat Boedapest geen uitschieter was", zei de rugslagspecialiste. "Natuurlijk had ik heel graag één honderdste sneller gezwommen, maar je kunt niet alles hebben. Ik deed drie races vandaag en zwom ook nog 25,62 en 25,64. Elke keer was er nog ruimte voor verbetering."

Twee weken geleden scherpte Toussaint bij de Rotterdam Qualification Meet ook al twee eigen Nederlands records op de langebaan aan. Op de 50 meter rugslag kwam ze tot 27,37 en op 100 meter rugslag zwom ze 58,91.

Bij de wedstrijden in het Amsterdamse Sloterparkbad verbeterde Luc Kroon met 3.39,84 het Nederlands record op de 400 meter vrije slag. De negentienjarige Volendammer was in een rechtstreeks gevecht met recordhouder Maarten Brzoskowski zeven honderdsten sneller dan de oude toptijd.

"Ik had het niet verwacht en het was goed dat Maarten naast me lag. Dat maakte me net even wat gretiger om de race te winnen", liet Kroon weten. "Dat ik dan ook mijn tweede Nederlandse record bij de senioren zwem, is natuurlijk super."