Wil Besseling mag deze week in zijn dertiende jaar als golfprof voor het eerst meedoen aan het DP World Tour Championship in Dubai. De Nederlander is er trots op dat hij op de deelnemerslijst staat bij het eindejaarstoernooi van de Europese Tour, waaraan de zestig beste spelers van het jaar meedoen.

"Dat ik hier sta, zegt iets over mijn potentie en doorzettingsvermogen", zegt de 35-jarige Besseling, die donderdag aan het toernooi begint. "Ik zie het als een bonus, een beloning voor het harde werken van de afgelopen jaren."

Besseling deed tijdens de gedeeltelijke lockdown van zich spreken door twee virtuele toernooien te winnen en bleek bij de hervatting van het buitenseizoen in topvorm. Hij eindigde als derde bij het Oostenrijks Open en op de Masters van Andalusië op de Europese Tour, terwijl hij normaal een niveau lager (Challenge Tour) speelt.

"Het is voor mij een lange weg geweest, met veel vallen en opstaan. Het jaar waarin corona toesloeg en de wereld op zijn kop zette, heeft mij het mooiste jaar opgeleverd. Ik ben nooit zo resultaatgericht bezig, maar veel meer met het verbeteren van mezelf", aldus Besseling.

"Iedere dag wil ik weer een stukje beter zijn dan de dag ervoor. Ik voel me goed, sla de ballen lekker, maar ben ook realistisch. Dit wordt mijn eerste keer in Dubai, de meeste anderen staan hier al voor de tiende keer."

Ook Joost Luiten doet mee aan het Tour Championship in Dubai. (Foto: ANP)

'Sinds tijd in bakkerij gaat het bergopwaarts'

Besseling gooide begin 2018 het roer om. "Ik was na tien jaar prof nog steeds speler op de Challenge Tour en dat was niet hoe ik mijn golfcarrière voor ogen had. Ik wilde beter, veranderen, een andere visie. Ik ben toen drie maanden gaan werken in de bakkerij bij mij om de hoek. Het was een totaal andere wereld en dat was precies wat ik wilde", zegt hij.

"Ik heb in die maanden veel geleerd, ik kreeg een veel beter beeld van wie ik ben en waar ik sta in het leven, waar ik naartoe wil en hoe ik dat ga doen. Dat inzicht maakte me ook duidelijk dat ik er trots op mag zijn dat ik golfprofessional ben, maar dat de dingen anders moeten om daarin te slagen. Sindsdien gaat het bergopwaarts."

Het gevolg is dat Besseling heel anders op de golfbaan staat. "Ik denk anders, ik beweeg anders, ben veel positiever ingesteld en daardoor kan ik makkelijker dingen doen in mijn lichaam, ik snap beter de techniek in de beweging. Alles is op zijn plek gevallen, zeg maar. Met die mindset heb ik mentaal weer heel veel stappen kunnen zetten."

Naast Besseling doet ook Joost Luiten mee aan het Tour Championship, waar een slordige 7 miljoen euro aan prijzengeld wordt verdeeld. Luiten werd vorig jaar twintigste.