Zwemmers Thom de Boer en Valerie van Roon (allebei links op de foto) hebben zich donderdag op de 50 meter vrije slag verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen. Ze voldeden bij de Rotterdam Qualification Meet (RQM) aan de limiet en horen bij de twee tijdsnelsten.

De Boer had het Nederlands record 's ochtends al aangescherpt tot 21,74 seconden. Ook met zijn tijd in de finale (21,75) bleef de 28-jarige Noord-Hollander in de avond ruim onder de olympische limiet van 21,91.

Nyls Korstanje zwom naar de tweede plek, maar bleef met 21,98 boven de limiet. Daardoor zijn De Boer en Jesse Puts, die vorig jaar in 21,91 als twaalfde eindigde op de WK, geplaatst voor de Spelen van Tokio.

Bij de vrouwen was Ranomi Kromowidjojo de snelste op de 50 meter vrij in 24,38. Ze was vorig jaar bij de WK met 24,35 al ruim onder de olympische limiet van 24,77 gebleven. In Rotterdam bleef ook Van Roon met 24,63 onder die richttijd.

De 22-jarige Van Roon was sneller dan de afwezige Femke Heemskerk, die vorig jaar in 24,71 onder de limiet dook, maar nu in quarantaine zit vanwege een positieve coronatest van haar man. Van Roon mag nu samen met Kromowidjojo uitkomen op de 50 vrij in Tokio.

In Rotterdam gaan de Nederlandse topzwemmers tot en met zondag op jacht naar limieten voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. Ook zijn er in Rotterdam tickets te verdienen voor de EK langebaan, die in mei 2021 worden gehouden in Boedapest.