De topsportprogramma's van zeilen, baanwielrennen en mannenhockey krijgen volgend jaar meer geld van sportkoepel NOC*NSF. Vooral de zeilsport wordt goed bedeeld met 200.000 euro extra. In totaal krijgt het olympisch zeilen 2 miljoen euro als financiering voor de topsport.

"Nederland is op dit moment zeilnatie nummer één en krijgt er een nieuwe olympische klasse bij, het foilen, waarin we potentieel sterk zijn. Dat rechtvaardigt een stijging in het budget", zei technisch directeur Maurits Hendriks bij het bekendmaken van de eerste verdeling van de topsportgelden voor de cyclus tot de Spelen van Parijs in 2024.

Voor het baanwielrennen geldt hetzelfde. In die sport voert Nederland ook de wereldranglijst aan en er liggen medailles op de Olympische Spelen van Tokio in 2021 en die van Parijs in 2024 in het verschiet. NOC*NSF geeft 140.000 euro extra, waarmee de totale financiering op 1,1 miljoen euro komt in 2021.

De hockeyers krijgen 193.000 euro extra, waarmee hun bijdrage op 1 miljoen euro komt, evenveel als de hockeysters. "We zijn een topnatie in deze sport. Nederland speelt sterk in de Pro League. Dat is een dure competitie met veel reizen, vandaar een hogere bijdrage", aldus Hendriks.

Skateboarden en mountainbiken toegevoegd

Twee topsportprogramma's zijn toegevoegd: skateboarden en mountainbiken. De topsportprogramma's van tafeltennis, het wegracen (motorsport) en de schietsport staan er niet meer bij. Wel blijft de sportkoepel individuele sporters, onder wie tafeltennisster Britt Eerland en golfster Anne van Dam, individueel ondersteunen.

Voor alle topsportprogramma's is volgend jaar 54,6 miljoen euro beschikbaar, evenveel als in voorgaande jaren. "We gaan een uitdagende periode tegemoet", zei Hendriks. "Een deel van de topsportprogramma's draait nog in de aanloop naar Tokio. Ondertussen lopen er ook al programma's richting Parijs 2024 en starten de wintersporten hun olympische seizoen richting Peking 2022."

"We hebben in een periode van negen maanden tweemaal een Olympische Spelen, terwijl de ambities en het prestatieniveau van de Nederlandse topsport groeien. De middelen blijven gelijk, dat geeft spanning. We wilden meer toekennen dan we hadden. Dat was de vervelende vaststelling."