De Nederlandse hockeyploegen hebben dinsdag in het Wagener Stadion in Amstelveen hun eerste interland in acht maanden gewonnen. De mannen waren in de Pro League met 1-0 te sterk voor Groot-Brittannië, terwijl de vrouwen pas na shoot-outs afrekenden met de Britten.

Bij de mannen was Floris Wortelboer de gevierde man. De 24-jarige verdediger, die lang uit de roulatie was door een schouderblessure, scoorde in het tweede kwart met een backhand in de korte hoek. Het was de eerste interlandgoal voor de 53-voudig international.

Oranje was in het vierde kwart nog dicht bij de 2-0, maar Justen Blok werkte de bal naast het doel. Groot-Brittannië zette in het slot nog wel aan, maar keeper Pirmin Blaak hield zijn ploeg op de been.

Bij de formatie van bondscoach Max Caldas ontbrak onder anderen Jip Janssen. De 23-jarige strafcornerspecialist van Kampong is de afgelopen weken lijdend voorwerp in een corona-affaire.

Janssen speelde in de hoofdklassewedstrijd van Kampong tegen Tilburg op 25 september de eerste helft mee en las in de rust dat hij positief was getest op het coronavirus. Voor het opstellen van Janssen kreeg Kampong drie punten in mindering en een geldboete van 500 euro. Dinsdag werd bekend dat de Utrechtse club in beroep gaat tegen de straffen van de hockeybond.

De Nederlandse hockeyploegen speelden voor het eerst sinds februari een officiële interland. Vanwege de coronacrisis werden alle wedstrijden in de Pro League uitgesteld. Ook de Olympische Spelen in Tokio, waarvoor beide Oranje-teams zich hadden geplaatst, werden met een jaar verplaatst.

De hockeysters rekenden eerder op dinsdag na shoot-outs af met Groot-Brittannië. (Foto: Pro Shots)

Twee spelers vanwege corona afwezig bij vrouwen

De vrouwenploeg van bondscoach Alyson Annan rekende eerder op dinsdag pas na shoot-outs af met regerend olympisch kampioen Groot-Brittannië, nadat het in reguliere speeltijd niet verder kwam dan een 1-1-gelijkspel.

Pien Dicke opende na twee minuten de score in het Wagener Stadion in Amstelveen door de Britse keeper te omspelen. Jo Hunter maakte in het derde kwart gelijk namens Groot-Brittannië. Omdat beide teams in het vervolg niet meer tot scoren kwamen, werden er shoot-outs genomen om een extra wedstrijdpunt. Die won Oranje met 3-1.

De ploeg van bondscoach Annan werd voorafgaand aan het duel met Groot-Brittannië getroffen door het coronavirus. Eén speelster testte positief, terwijl een andere speelster waarschijnlijk ook besmet was. Zij verlieten direct de bubbel waarin de nationale hockeyselecties sinds zondag verkeren. De hockeybond meldde niet om wie het ging.

Hoewel alle nationale hockeycompetities zijn stilgelegd vanwege de aangescherpte coronamaatregelen van de overheid, mogen de nationale hockeyploegen wel trainen en wedstrijden spelen. De internationals beschikken over een topsportstatus bij sportkoepel NOC*NSF en daarmee vormen zij een uitzondering op het verbod op sportwedstrijden. Donderdag nemen de mannen en vrouwen het opnieuw op tegen de Britten. Er is geen publiek welkom bij de wedstrijden.

In het Wagener Stadion in Amstelveen waren vanwege de coronamaatregelen geen toeschouwers welkom. (Foto: ANP)