De Nederlandse turnploeg zal in december niet meedoen aan de Europese kampioenschappen. De KNGU heeft vrijdag in overleg met sportkoepel NOC*NSF besloten om vanwege de opleving van het coronavirus geen sporters naar Turkije te sturen.

"We nemen onze verantwoordelijkheid als land waarin het virus op dit moment zo heftig is en nemen geen risico's", zegt technisch directeur Mark Meijer van de KNGU in een persbericht."

"De veiligheid van de sporters en de begeleiding staat voorop. Uiteraard hebben we begrip voor de lastige situatie van onze sporters en het feit dat zij een groot toernooi als de EK zullen moeten missen."

Het toernooi in het Turkse Mersin leek aanvankelijk een belangrijk moment te worden in de olympische kwalificatieprocedure voor de Spelen van volgend jaar in Tokio, maar de Europese gymnastiekunie (EG) maakte onlangs al bekend dat het toernooi niet mee zal tellen in de beoordeling voor olympische startplekken. De Europese- en internationale gymnastiekunie kijken samen met het IOC naar een nieuwe datum.

EK turnen had in april moeten plaatsvinden

De KNGU onderzoekt nog de mogelijkheden om een vervangend toernooi in eigen land te organiseren. Dit evenement zou plaats moeten vinden in Heerenveen, waar in december een nieuwe turnhal wordt geopend.

De EK turnen hadden eigenlijk eind april (Parijs voor dames en Bakoe voor heren) al moeten worden gehouden, maar deze werden uitgesteld vanwege het coronavirus. Het toernooi werd in zijn geheel verplaatst naar Bakoe, maar ook in Azerbeidzjan kon het evenement niet plaatsvinden. Het Turkse Mersin bood vervolgens uitkomst.