Sebastian Coe, de baas van de mondiale atletiekbond World Athletics, vindt dat sporters op de Olympische Spelen moeten kunnen knielen op het podium als ze dat willen. De Brit vindt dat er ruimte moet zijn voor politieke uitingen.

Die uitingen zijn nu nog verboden, al liet het internationaal olympisch comité (IOC) eerder dit jaar naar aanleiding van de Black Lives Matters-protesten weten in gesprek te gaan met de atleten.

"Ik ben altijd duidelijk geweest. Als er een atleet is die wil knielen op het podium, dan steun ik hem", zei Coe donderdag in Tokio, waar hij het stadion bezocht waar de openingsceremonie volgend jaar gehouden wordt.

"Atleten zijn nu eenmaal onderdeel van deze wereld en ze willen uiting geven aan de wereld waarin ze leven. Voor mij is het helemaal prima als ze dat willen doen."

World Athletics bezoekt Tokio deze dagen om de organisatie van de Spelen te steunen. "We willen onze toewijding laten zien en zeer nauw blijven samenwerken met het organiserend comité", aldus Coe.

De Olympische Spelen werden met een jaar uitgesteld vanwege de coronacrisis. De verwachting is dat het grootste sportevenement ter wereld volgend jaar hoe dan ook doorgaat.