Sifan Hassan doet volgende maand bij de AG Memorial Van Damme in Brussel een poging om het werelduurrecord te verbeteren. De Nederlandse topatlete ziet het als een mooie kans in het door het coronavirus geteisterde jaar.

"Het is een gek en moeilijk seizoen, maar ik ben zo goed mogelijk blijven trainen en ben gelukkig gezond en fit", zegt de 27-jarige Hassen dinsdag op de site van de organisatie.

"Er zijn maar weinig wedstrijden op dit moment en ik ben dan ook superblij met het voorstel van de AG Memorial Van Damme om daar het werelduurrecord aan te vallen. Het record staat heel scherp, maar ik ga de uitdaging graag aan en in mijn huidige vorm denk ik dat het mogelijk is."

Het record staat sinds 2008 op naam van de Ethiopische Dire Tune, die destijds tot een afstand van 18 kilometer en 517 meter kwam. Hassan loopt in het Koning Boudewijnstadion, waar ze vorig jaar geschiedenis schreef met wereldtitels op de 1.500 én 10.000 meter.

De eerstvolgende wedstrijd van de geboren Ethiopische is op 14 augustus, wanneer ze meedoet aan de Diamond League van Monaco. Het is haar eerste wedstrijd in maanden. Haar poging om het werelduurrecord te breken is op 4 september.

Op die dag wordt ook het werelduurrecord bij de mannen aangevallen: topatleet Mo Farah en de Belg Bashir Abdi proberen de afstand van Haile Gebrselassie (21 kilometer en 285 meter) uit 2007 te verbeteren.