Brad Binder is zondag de verrassende winnaar geworden van de MotoGP-race in Tsjechië. De Zuid-Afrikaan boekte zijn eerste zege in de hoogste categorie van de motorsport. Bij het WK superbike was er in Portugal weer een podiumplaats voor Michael van der Mark.

De 24-jarige Binder debuteert dit jaar voor KTM in de MotoGP en bezorgde zijn team ook de allereerste overwinning op dat niveau. In de eerste twee races van het seizoen was hij niet verder gekomen dan een dertiende plek.

Door veel variatie in de bandenstrategie werd het een onvoorspelbare race. Bovendien vonden er enkele crashes plaats, de coureurs hadden het hele weekend al last van een gebrek aan grip op het Brno Circuit.

Met negen rondes te gaan wist de van de zevende plek gestarte Binder de leiding te veroveren op de Italiaan Franco Morbidelli, die tweede werd. De Fransman Johann Zarco, die op poleposition aan de race begon, maakte het podium compleet.

De race in Brno was de derde van het seizoen. De eerste twee werden gewonnen door Fabio Quartararo, die zondag niet verder kwam dan de zevende plaats. De Fransman behoudt wel de leiding in de WK-stand.

Titelverdediger Marc Márquez ontbrak in Tsjechië. De zesvoudig kampioen in de MotoGP liep in de eerste race een gebroken bovenarm op. De MotoGP-kalender bestaat vanwege het coronavirus slechts uit dertien races. De komende twee zondagen wordt er op de Red Bull Ring in Oostenrijk geracet.

Van der Mark opnieuw derde

Van der Mark eindigde bij de tweede race van het WK superbike op het circuit van Portimão als derde. Daarmee evenaarde de Nederlander zijn prestatie van een dag eerder in Portugal.

De 27-jarige coureur van Yamaha begon vanaf de zevende plek en knokte zich al snel naar plaats drie. Hij probeerde nog de tweede plek van Scott Redding af te pakken, maar de Brit hield op de streep 93 duizendsten over.

Regerend wereldkampioen Jonathan Rea plakte zijn tweede zege op rij. De Brit van Kawasaki staat nu voor het eerst dit seizoen aan de leiding in de WK-stand. Hij nam de koppositie over van Redding (136 om 132 punten). Van der Mark is met 82 punten de nummer vijf.