De FBI staakt het onderzoek naar de strop die afgelopen weekend werd gevonden in de garagebox van NASCAR-coureur Bubba Wallace. Het stuk touw blijkt al sinds minimaal oktober in de box te hebben gelegen.

De FBI houdt het dan ook op een misverstand en gaat niet over op vervolging, meldt de opsporingsdienst in een verklaring. "Er is geen misdaad gepleegd."

Na de vondst van de strop werd direct schande gesproken. Het incident werd hoog opgenomen door de NASCAR-organisatie, juist omdat de strop in de box van Wallace werd gevonden. Hij is de enige Afro-Amerikaan in de sport en spreekt zich al langere tijd uit tegen racisme. Op zijn aandringen werd bijvoorbeeld de confederatievlag bij de sport in de ban gedaan.

De FBI zette direct vijftien agenten op de zaak. Zij concludeerden dinsdag uit bestudering van oude videobeelden dat de strop al zeker sinds oktober 2019 in de box van de Talladega Superspeedway in Alabama lag. De garagebox werd op dat moment nog niet gebruikt door Wallace.

"Hoewel de strop in de garage van Wallace is gevonden, had niemand vorige week kunnen weten dat hij die box toegewezen zou krijgen", meldt de FBI.

Waarom is de confederatievlag zo controversieel?
180
Waarom is de confederatievlag zo controversieel?

NASCAR is opgelucht

Vanuit NASCAR klinkt vooral opluchting. "We danken de FBI voor het snelle en zorgvuldige onderzoek en zijn blij dat het niet om een gerichte, racistische actie tegen Bubba gaat", meldt de organisatie in een verklaring.

NASCAR-president Steve Phelps spreekt van "het beste resultaat dat we hadden kunnen wensen". Hij voegt toe dat het onderzoek zeker niet onnodig was en NASCAR zo weer dezelfde stappen zou ondernemen.

Wallace zegt zelf tegen CNN dat hij in zijn jaren als coureur nog nooit een dergelijke knoop bij een garage heeft zien hangen. Hij keert zich daarmee tegen conclusie van de FBI dat het om een reguliere knoop zou gaan, die gebruikt kan worden om garagedeuren open te trekken. "Het was gewoon een strop."

"Integriteit... Dat is iets wat niemand ooit van me af kan pakken. God zal ons altijd testen om te kijken hoe sterk we in werkelijkheid zijn. Ik ben nog steeds een trotse man en zal blijven lachen", schreef hij later nog op Twitter.

Wallace kreeg volop steunbetuigingen

De strop werd aan het begin van het raceweekend gevonden door een lid van het team van Wallace. Hij zou de strop zelf nooit hebben gezien.

Wallace werd maandag voor aanvang van de race overladen met steunbetuigingen. Zijn auto werd door zijn collega-coureurs naar de voorkant van het startveld geduwd. De geëmotioneerde Wallace stapte daarna uit en bedankte de meegelopen rijders en monteurs voor het gebaar.

De race op de Talladega Superspeedway werd maandag gewonnen door Ryan Blaney. Wallace eindigde als veertiende.