Het Openbaar Ministerie in Frankrijk heeft woensdag een celstraf van vier jaar geëist tegen Lamine Diack, oud-voorzitter van de internationale atletiekbond IAAF. De 87-jarige Senegalees wordt beschuldigd van fraude, witwaspraktijken en vertrouwensbreuk.

"Het was corruptie op alle fronten. Hij leefde als een keizer", zei een officier van justitie over Diack, die in het verleden ook lid was van het internationaal olympisch comité (IOC).

Diack zou zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan het aannemen van 3,5 miljoen euro aan steekpenningen. Daartegenover stond dat hij positieve dopingtesten verborgen hield of vertraagde, waardoor atleten toch konden meedoen aan grote toernooien.

Ook eiste de aanklager een gevangenisstraf van vijf jaar tegen Papa Massata Diack, de zoon van de oud-voorzitter van het IAAF. Hij wordt beschuldigd van corruptie en andere illegale praktijken.

World Athletics, zoals de mondiale atletiekbond tegenwoordig heet, eist van Lamine en Papa Massata Diack een schadevergoeding van 41,2 miljoen euro. "Zij hebben de eer van atletiek verwoest. De grote sponsors zijn verdwenen. We moesten zelfs afstappen van het IAAF-merk", aldus de advocaat van World Athletics.

Diack was van 1999 tot en met 2015 voorzitter van de IAAF. Ook zou hij als IOC-lid geld hebben aangenomen om voor Tokio te stemmen als locatie voor de Olympische Spelen van 2020, die vanwege de coronacrisis met een jaar zijn uitgesteld. Hij zou een celstraf van maximaal tien jaar kunnen krijgen.