NOC*NSF heeft donderdag een veiligheidsprotocol naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gestuurd, waarin de sportkoepel ervoor pleit om topsporters zo snel mogelijk weer volledig te laten trainen.

Het NOC*NSF betoogt volgens NOS en De Telegraaf dat het om een relatief kleine groep topsporters gaat. Zij zouden voor aanvang van elke training kunnen worden getest. Door de opgeschroefde capaciteit is het per 1 juni voor alle Nederlanders mogelijk om zonder tussenkomst van een huisarts een coronatest te ondergaan.

"Het is nu afwachten of en wanneer er toestemming komt om zonder die 1,5 meter afstand te gaan trainen", zegt een woordvoerder van NOC*NSF tegen de NOS.

Het kabinet heeft de laatste weken steeds meer coronamaatregelen in de sport versoepeld. Eind april mochten kinderen tot twaalf jaar weer trainen zonder 1,5 meter afstand te houden.

Later werd dit verruimd naar jeugd tot en met achttien jaar. Profsporters, onder wie profvoetballers, mochten ook hun training weer hervatten. Dat gaat vooralsnog wel in kleine groepen met 1,5 meter afstand.

Woensdag maakte premier Mark Rutte bekend dat binnensport - zoals sportscholen en gymnastiek - per 1 juli weer is toegestaan. Aanvankelijk zou dit pas vanaf 1 september geoorloofd zijn.

NOC*NSF hoopt nu dat ook profsporters snel hun gebruikelijke training weer kunnen hervatten. Contactsporten als voetbal, hockey, rugby, judo en boksen hopen op groen licht van het kabinet.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in de sportwereld in ons liveblog.