De ijshockeyers in de NHL komen mogelijk in de zomer in actie. De Noord-Amerikaanse competitie sluit niet uit dat het huidige seizoen dit jaar nog kan worden afgewerkt en overweegt zelfs tot eind augustus door te spelen.

Het huidige NHL-seizoen is op dit moment opgeschort vanwege de uitbraak van het coronavirus. De competitie werd op 12 maart onderbroken, drie weken voor het einde van de reguliere competitie. De play-offs zouden normaal gesproken begin juni eindigen.

"We zijn gaan beseffen dat we misschien wel meer tijd hebben dan we aanvankelijk dachten", verklaarde adjunct-commissaris Bill Daly van de NHL op de website van de competitie. "Afhankelijk van hoe de situatie evolueert, willen we graag in het voorjaar kunnen spelen. En als we in de zomer moeten spelen, zou dat ook geen probleem mogen zijn."

Ruimte door uitstellen Spelen

Door het uitstellen van de Olympische Spelen van Tokio naar 2021 is er inmiddels ruimte vrijgekomen om de wedstrijden op televisie uit te zenden. De NHL heeft alle teams gevraagd om de stadions tot eind augustus beschikbaar te stellen.

"Maar het is duidelijk dat het nu nog te vroeg is om te voorspellen wat echt mogelijk zal zijn", realiseert Daly zich. "We willen in ieder geval klaar zijn om te spelen zodra dat weer mogelijk is."

Ook de NHL is getroffen door het coronavirus. Drie spelers in de competitie hebben het virus onder de leden: twee van de Ottawa Senators en een van de Colorado Avalanche.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in de sportwereld in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.