Algemeen directeur Gerard Dielessen van sportkoepel NOC*NSF is blij dat het internationaal olympisch comité (IOC) dinsdag heeft besloten om de Olympische Spelen van Tokio vanwege het coronavirus te verzetten naar 2021.

"Het is heel verstandig dat het IOC samen met Japan tot dit wijze besluit gekomen is", zegt Dielessen in gesprek met NU.nl. "Het was onvermijdelijk om de Spelen uit te stellen."

Na dagen van grote druk vanuit de sportwereld maakte het IOC dinsdagmiddag bekend dat de organisatie en de Japanse premier Shinzo Abe hebben besloten de Spelen niet dit jaar te houden.

Het grootste sportevenement ter wereld stond gepland van 24 juli tot en met 9 augustus 2020. De nieuwe data zijn nog niet bekend, maar het evenement zal in ieder geval in 2021 gehouden worden.

'De druk kwam van buiten'

"De druk kwam van buiten - wij hebben ook een brief gestuurd naar het IOC om te zeggen dat uitstel de beste optie is - maar ook het IOC zelf heeft altijd gezegd dat de Spelen alleen gehouden kunnen worden als de veiligheid en de gezondheid van iedereen gewaarborgd kan worden", aldus Dielessen.

"Op basis van nieuwe gegevens van de WHO is dat niet het geval dit jaar, dus dan rest er niks anders dan deze conclusie te trekken. Want het gaat erom hoe we met z'n allen uit deze coronacrisis kunnen komen."

"Veel sporters hebben bijna vier jaar toegewerkt naar de zomer van 2020. "Dit besluit heeft een grote impact op sporters, maar de meesten zullen hier al rekening mee hebben gehouden", zegt Dielessen. "En dit uitstel biedt ook nieuwe hoop en perspectief voor de atleten. Ik ben blij dat er nu helderheid is. En dat het uitstel is en geen afstel."

Premier Abe: 'We willen veilige omgeving voor atleten Spelen'
49
Premier Abe: 'We willen veilige omgeving voor atleten Spelen'

'Uitstel wordt een enorme opgave'

De Olympische Spelen zijn nog nooit eerder uitgesteld. Het vierjaarlijkse evenement werd wel meerdere keren afgelast, tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. "Wat dat betreft is dit ongehoord", aldus Dielessen. "Het wordt een enorme opgave, voor het IOC, Japan en ook voor ons."

Alleen de financiële consequenties zullen al groot zijn. Uitstel gaat het IOC en Japan miljarden euro's kosten. Voorzitter Toshiro Muto van het organisatiecomité zei dinsdag dat het nog niet duidelijk is wie de extra kosten gaat betalen.

Ook NOC*NSF heeft vanzelfsprekend al aardig wat uitgaven gedaan voor de Spelen van komende zomer. "Voor ons zal het nog wel redelijk te overkomen zijn", voorspelt Dielessen. "Daar zullen we wel veel energie in moeten stoppen, maar dat doen we graag."

Nieuwe plannen voor sporters die naar Tokio gaan

De sportkoepel zal ook nieuwe plannen moeten maken voor de Nederlandse delegatie die naar Tokio zal gaan. Dielessen: "Is dat dezelfde die dit jaar zou gaan? Sommige sporters waren van plan om na de Spelen te stoppen. Kunnen we hen motiveren om nog een jaar door te gaan? Al zullen we er natuurlijk ook respect voor hebben als ze dat niet willen."

De algemeen directeur snapt dat het IOC geen gehaast besluit heeft genomen over uitstel. "De vraag waarom het zo lang geduurd heeft, vind ik niet zo relevant. Het moest een zorgvuldige en integere besluitvorming zijn, dan maakt twee dagen eerder of later niet zoveel uit. En twee weken geleden was de crisis nog een stuk kleiner, dat geeft wel aan hoe snel het gegaan is."

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in de sportwereld in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.