IOC-lid Dick Pound is er zeker van dat de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio worden uitgesteld vanwege het coronavirus. Volgens de Canadees worden de details de komende vier weken verder uitgewerkt.

"Op basis van informatie die het IOC heeft, wordt besloten om de Olympische Spelen uit te stellen", vertelt Pound maandag in een telefonisch gesprek met USA Today. "De parameters voor de toekomst zijn nog niet bepaald, maar voor zover ik weet, gaan de Spelen niet op 24 juli beginnen."

Pound, een van de invloedrijkste leden van het IOC, verwacht dat het internationaal olympisch comité (IOC) de volgende stap snel bekendmaakt.

"Het gebeurt in fases", zegt hij. "We zullen de Spelen uitstellen en dan beginnen met het afhandelen van alle gevolgen van het verplaatsen hiervan. Die zullen immens zijn."

Mochten de Olympische Spelen toch doorgaan, dan gaat het toernooi over 123 dagen van start. (Foto: Pro Shots)

Canada besluit geen sporters af te vaardigen

Zondag werd bekend dat het IOC zichzelf vier weken de tijd geeft om een besluit te nemen over het al dan niet doorgaan van de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen in Tokio. Vanwege de coronacrisis neemt de internationale druk steeds verder toe om het evenement te verplaatsen.

Zo besloot Canada eerder op zondag als eerste land om geen sporters af te vaardigen naar Tokio als de Spelen komende zomer doorgaan. Het Australische olympisch comité drong nog niet aan op een boycot van de Spelen, maar adviseerde Australische sporters wel om zich voor te bereiden op eventuele Olympische Spelen in Tokio in de zomer van 2021.

Het is voor het eerst dat het IOC openlijk spreekt over de optie van uitstel van de Spelen. Het vierjaarlijkse sportevenement zou volgens planning van 24 juli tot en met 9 augustus afgewerkt worden. De Paralympics zouden op 25 augustus van start moeten gaan.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in de sportwereld in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.