Voorzitter Thomas Bach van het internationaal olympisch comité (IOC) heeft zaterdag nog maar eens benadrukt dat hij absoluut niet van plan is om de Olympische Spelen te cancelen, ook al wordt de druk op zijn organisatie steeds groter.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

"Als we de Spelen niet door laten gaan, vernietigen we de olympische droom van 11.000 atleten, afkomstig van 206 verschillende olympische comités. Het annuleren van zo'n evenement zou de minst eerlijke oplossing zijn voor de atleten", aldus Bach zaterdag bij het Duitse radiostation SWR.

Door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus liggen vrijwel alle sportevenementen voorlopig stil. Ook veel olympische kwalificatietoernooien zijn afgelast of uitgesteld, waardoor een hoop atleten niet weten of ze überhaupt mee mogen doen aan de Spelen.

Meerdere nationale bonden hebben inmiddels gepleit voor het uitstellen van de Spelen. Ook veel Nederlandse atleten zien het vanwege de huidige situatie in de wereld niet zitten om komende zomer naar Tokio af te reizen.

Bach onderstreept nog maar eens dat het IOC de Spelen niet zomaar kan verplaatsen. "Je kunt de Spelen niet vergelijken met een voetbalwedstrijd, die je simpel verplaatst. Dit evenement is veel complexer. We zullen ons besluit laten afhangen van betrouwbare en heldere informatie van de instanties."

De Olympische Spelen staan van 24 juli tot en met 9 augustus op het programma. Andere grote evenementen zoals Roland Garros en het EK voetbal werden onlangs wel verplaatst naar respectievelijk september en de zomer van 2021.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in de sportwereld in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.