De EK zwemmen gaat in mei niet door vanwege de uitbraak van het coronavirus. Mogelijk wordt het toernooi in augustus alsnog gehouden.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

De EK stond van 11 tot en met 24 mei op het programma in Boedapest. De Europese zwembond heeft voorgesteld om het toernooi naar 17 tot en met 30 augustus te verplaatsen, maar daar wordt pas in een later stadium een knoop over doorgehakt.

"Op dit moment is het moeilijk en misschien wel onmogelijk om een datum op het toernooi te plakken", zegt Paolo Barelli van de Europese zwembond. "Daarom hebben we met de organisatie in Hongarije afgesproken om de situatie eind mei of begin juni opnieuw te bekijken."

Mochten de Olympische Spelen in Tokio gewoon doorgaan, dan wordt de EK zwemmen dus al een week daarna gehouden. Als de coronacrisis ook de komende maanden aanhoudt, dan wordt de EK mogelijk naar 2021 verplaatst. Het toernooi bestaat uit de onderdelen langebaan, schoonspringen, synchroonzwemmen en openwaterzwemmen.

Voor de Nederlandse langebaanploeg is de voorlopig opgeschorte EK vanzelfsprekend een flinke domper. Onlangs werden ook al de Swim Cup in Den Haag en het olympisch kwalificatietoernooi in Eindhoven afgelast vanwege het coronavirus.

Op dit moment zitten de Nederlandse zwemmers thuis. De ploeg hoopte de komende weken in een voormalig klooster in Drachten te verblijven en in een nabijgelegen zwembad te trainen, maar NOC*NSF besloot zondag alle sportfaciliteiten te sluiten.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in de sportwereld in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.