Jeffrey Herlings is zondag sterk begonnen aan het MXGP-seizoen. De Nederlandse motorcrosser eindigde in het Engelse Winchesters als eerste en tweede, waarmee hij de dagzege in de Grand Prix van Groot-Brittannië boekte.

De 25-jarige Herlings is daarmee logischerwijs ook de eerste koploper van het jaar. De coureur van KTM voert met 47 punten het klassement aan. Titelverdediger Tim Gajser (38 punten) staat samen met negenvoudig kampioen Tony Cairoli op de tweede plaats.

Herlings pakte in de openingswedstrijd bij de start de leiding en gaf die positie niet meer uit handen. De Zwitser Jeremy Seewer eindigde als tweede. Mitchell Evans uit Australië completeerde het podium.

Glenn Coldenhoff eindigde achter Cairoli en de Belg Clément Desalle als zesde. De van poleposition vertrokken Gajser ging twee keer onderuit en finishte als achtste. Brian Bogers kwam als zeventiende over de meet.

In de tweede manche had Herlings het moeilijker op circuit Matterley Basin, dat door de regen lastiger te berijden was. Na de start lag hij derde en halverwege de race klom hij via een inhaalactie op Cairoli op naar de tweede plek. Het gat met leider Gajser was op dat moment echter al te groot om de Sloveen nog van de zege af te houden. Cariroli completeerde het podium.

Coldenhoff zesde in tweede manche

Coldenhoff had het aan het begin van de tweede manche moeilijk, maar herstelde zich in de tweede fase van de race. De 29-jarige Brabander, die dit weekend begon aan zijn zesde seizoen in de MXGP, eindigde mede dankzij een aantal fraaie inhaalacties als zesde. Bogers moest genoegen nemen met de dertiende plaats

Herlings, die eerder deze week zijn contract bij KTM Racing verlengde tot eind 2023, kende vorig jaar een moeizaam seizoen. Door een gebroken voet kwam hij maar weinig in actie en eindigde hij als negentiende in het MXGP-kampioenschap. In 2018 veroverde hij nog knap de wereldtitel.

Het MXGP-seizoen wordt op zondag 8 maart met de Grand Prix van Nederland op het Eurocircuit in Valkenswaard.