Windsurfer Kiran Badloe heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn wereldtitel in de RS:X-klasse geprolongeerd. Daarmee legde hij niet alleen beslag op het goud in het Australische Sorrento, maar ook op het enige Nederlandse olympische ticket. Dorian van Rijsselberghe kan zijn titel daardoor niet verdedigen bij de Spelen van komende zomer in Tokio.

Voor de 25-jarige Badloe is het de eerste keer dat hij present is op de Spelen. De zes jaar oudere Van Rijsselberghe deed in zowel 2012 als 2016 mee en pakte bij beide deelnames de olympische titel.

De meest ervaren van de twee kende dinsdag direct problemen op de eerste dag van het WK - hij liep achterstand op vanwege zeewier - en kon het gat met Badloe in de dagen die volgden net niet meer dichten.

In de afsluitende medalrace van zaterdag had Badloe aan een plek in de top vijf voldoende om de wereldtitel én het olympische ticket te pakken. Dat lukte net: hij werd vijfde, terwijl Van Rijsselberghe won. Voor Van Rijsselberghe restte WK-zilver.

"Ik ben superblij, maar het moet nog even bezinken allemaal", aldus Badloe. "Het was een superspannende battle, zoals we al voorspelden tot aan de laatste race. En om dan ook maar met twee punten verschil te eindigen, dat is een droomscenario."

Badloe en Van Rijsselberghe hebben in de Nieuw-Zeelander Aaron McIntosh dezelfde coach, reizen al jaren samen de wereld over en gunnen elkaar succes. Van Rijsselberghe: "Ik ben blij met de twee olympische titels die ik in mijn carrière heb kunnen bemachtigen en dat Kiran het nu op mag pakken, dat is hartstikke goed."