Nieuw onderzoek heeft nog geen duidelijkheid geschapen over de oorzaak van de helikoptercrash waarbij Kobe Bryant verongelukte. De basketballegende kwam een kleine twee weken geleden met acht andere inzittenden om het leven.

De NTSB, de nationale vervoersveiligheidsraad in de Verenigde Staten, concludeerde vrijdag op basis van een onderzoek dat er geen bewijs is dat falende motoren de oorzaak zijn van de dodelijke crash op 26 januari.

"Zichtbare delen van de motoren toonden geen bewijs voor een catastrofale interne storing", aldus de NTSB. De veiligheidsraad gaat de motoren nog wel verder onderzoeken. Het kan daardoor nog wel even duren voordat de oorzaak van de crash duidelijk wordt.

Eerder maakte de NTSB al bekend dat de helikopter vlak onder de top van een heuvel was gecrasht. Het toestel, dat onder zeer ongunstige weersomstandigheden vloog, daalde binnen een minuut ruim 600 meter. Daardoor is de impact van de crash groot geweest.

Onderzoekers bergen helikopter waar Kobe Bryant in zat
72
Onderzoekers bergen helikopter waar Kobe Bryant in zat

Bryant op veel plekken herdacht

Naast de 41-jarige Bryant behoorde ook zijn dertienjarige dochter Gianna tot de omgekomen inzittenden. Ze waren op weg naar een basketbaltoernooi van Gianna in Los Angeles.

Sinds de dood van de basketbalicoon zijn de nodige herdenkingen geweest in de Verenigde Staten. Rouwende fans hadden brieven, bloemen, knuffels, shirts en basketballen neergelegd bij het STAPLES Center, het stadion van Los Angeles Lakers.

De eerste wedstrijd van de Lakers, waar Bryant zijn hele carrière (1996-2016) voor speelde, stond volledig in het teken van de Amerikaan. Sterspeler LeBron James hield vooraf een emotionele speech.

Op 24 februari wordt in het STAPLES Center een herdenkingsdienst gehouden voor Bryant, zijn dochter en de andere inzittenden die omkwamen bij de crash.

Kobe Bryant jaar geleden overleden: bekijk drie memorabele duels
142
Kobe Bryant jaar geleden overleden: bekijk drie memorabele duels