Het mondiale antidopingbureau WADA heeft maandag bij het internationale sporttribunaal CAS een verzoek ingediend om de beroepszaak van Rusland tegen een schorsing van vier jaar openbaar te laten verlopen.

De Russen kregen in december een schorsing van vier jaar opgelegd vanwege gesjoemel met door antidopinglab RUSADA aangeleverde data. Rusland ging bij het CAS direct in beroep tegen de straf, die inhoudt dat sporters uit het land niet welkom zijn op mondiale sportevenementen.

"De onderzoeken van WADA naar Rusland en de nieuwe ontwikkelingen hebben wereldwijd grote belangstelling gewekt. We vinden dat het proces in het openbaar moet plaatsvinden, zodat iedereen het begrijpt en de argumenten kan horen", aldus directeur-generaal Olivier Niggli van het WADA.

Recent bemoeide zelfs Vladimir Poetin zich met de schorsing. De Russische president noemde de straf "politiek gemotiveerd". Premier Dmitry Medvedev sprak van "een voortzetting van anti-Russische hysterie, die een chronische vorm heeft aangenomen".

Het is nog niet bekend wanneer de beroepszaak van Rusland tegen de vierjarige schorsing dient. Als de straf blijft staan, mogen Russische sporters bij de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio niet onder eigen vlag deelnemen.