Fabiano Caruana heeft zaterdag het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee gewonnen. De Amerikaanse schaker is zondag op de slotdag van het prestigieuze toernooi niet meer te achterhalen.

Caruana was zaterdag te sterk voor de Pool Jan-Krzysztof Duda. Hij kwam daarmee op negen punten en sloeg een onoverkoombaar gat met de Noorse nummer twee Magnus Carlsen (7,5 punten).

Carlsen moest zelf genoegen nemen met een remise tegen de Rus Vladislav Artemiev, wat alweer zijn negende gelijkspel van het toernooi betekende tegenover de zes van Caruana.

De titelverdediger en nummer één van de wereld breidde daarmee wel het record uit van ongeslagen blijven in achtereenvolgende klassieke partijen. De teller staat nu op 115.

Carlsen brak dinsdag het record van de Nederlandse Rus Sergei Tiviakov en de Kroaat Bogdan Lalic door 111 wedstrijden op een rij niet te verliezen.

De Nederlandse deelnemers in Wijk aan Zee dit jaar, Anish Giri en Jorden van Foreest, zijn na dertien speelrondes terug te vinden op respectievelijk de gedeelde vierde en gedeelde zesde plaats.