Het mondiale antidopingbureau WADA heeft de goedkeuring van een antidopinglaboratorium in Moskou voorlopig ingetrokken, zo maakte de organisatie woensdag bekend.

Het WADA heeft daartoe besloten naar aanleiding van de schorsing die het Rusland begin december oplegde. Russische sporters mogen de komende vier jaar niet onder eigen vlag meedoen aan mondiale wedstrijden en moeten aantonen nooit doping te hebben gebruikt.

Door deze preventieve schorsing mag het lab in Moskou geen bloedstalen of andere dopingdata beoordelen. Dinsdag adviseerde de WADA Laboratory Expert Group het uitvoerende comité van het antidopingbureau al om het Russische lab in de ban te doen en daar heeft voorzitter Witold Banka mee ingestemd.

Rusland kreeg de schorsing van vier jaar begin vorige maand opgelegd, omdat het Compliance Review Committee (CRC) bewijs vond dat de Russen hadden gesjoemeld met dopingdata die ze bij het WADA in moesten leveren.

Overigens is Rusland nog wel in beroep gegaan tegen de jarenlange schorsing, wat betekent dat de zaak wordt behandeld bij het internationaal sporttribunaal CAS.