Bob de Voogd en Diede van Puffelen moeten deelname aan de Olympische Spelen komende zomer in Tokio uit hun hoofd zetten. Bondscoach Max Caldas liet de twee spelers woensdag weten dat ze niet langer deel uitmaken van de olympische trainingsgroep.

Caldas nam die maatregel na de teleurstellende wedstrijden van Oranje tegen India in de Pro League. Nederland verloor vorige week het eerste duel in Bhubaneswar met 5-2 en speelde daarna met 3-3 gelijk, waarna India de shoot-outs beter nam.

"Wanneer het voor ons als staf duidelijk is dat iemand Tokio om wat voor reden dan ook niet gaat halen, dan laten we dat de desbetreffende speler weten. Wij hebben nu geconcludeerd dat andere spelers op de posities van Bob en Diede verder zijn dan zij", motiveert Caldas zijn keuze op Hockey.nl.

"We hebben met de hele spelersgroep eind vorig jaar afgesproken om waar mogelijk snel helderheid te geven als het gaat om de selectie. De concurrentie in onze groep is groot en iedereen werkt hard voor een plaats in de olympische groep", aldus de Argentijnse bondscoach van Oranje.

De 31-jarige De Voogd, die in België bij Braxgata speelt, kwam tot 146 interlands en 35 treffers voor Oranje. Hij won met Oranje olympisch zilver (2012), WK-zilver (2018), EK-goud (2015, 2017) en EK-zilver (2011).

De 27-jarige Van Puffelen heeft dertig interlands (één goal) achter zijn naam staan en speelt in clubverband voor Rotterdam.

Diede van Puffelen. (Foto: Pro Shots)

Wortelboer met schouderblessure uitgeschakeld

Oranje kan voorlopig niet beschikken over Floris Wortelboer, bij wie tegen India een schouder uit de kom schoot. De speler van Bloemendaal wordt in de Oranje-selectie vervangen door Teun Beins van Oranje-Rood.

Oranje reist met een groep van twintig spelers naar Spanje, dat op 31 januari en 1 februari de volgende tegenstander is in de Pro League.

Sander Baart (Braxgata), Maurits Visser, Jorrit Croon (Bloemendaal) en Terrance Pieters (Kampong) gaan niet mee naar Spanje maar maken nog wel deel uit van de olympische trainingsgroep.