Fallon Sherrock heeft donderdag haar eerste kans op een Tourkaart bij dartsbond PDC laten liggen. De sensatie van het afgelopen WK werd uitgeschakeld op de eerste dag van Q-School, waar wordt gestreden om startbewijzen voor dit jaar.

De 25-jarige Sherrock won in Wigan haar eerste drie partijen en bereikte daarmee de laatste 64, waarna de Engelsman Darryl Pilgrim met 5-4 te sterk was voor zijn landgenote.

Sherrock zorgde in december voor een sensatie door als eerste vrouw een wedstrijd te winnen op het WK van de PDC. Na zeges op Ted Evetts en Mensur Suljovic verloor ze van Chris Dobey.

De Engelse is overigens niet de enige vrouw die op een Tourkaart aast. Onder anderen Mikuru Suzuki en Lisa Ashton - beiden meervoudig wereldkampioen bij het vrouwen-WK van de bond BDO - doen ook mee.

Recordaantal van 853 deelnemers

Een recordaantal van 853 darters strijdt van donderdag tot en met zondag om 31 Tourkaarten bij de PDC. Alle Britten spelen hun partijen in Wigan en de overige darters zijn afgereisd naar het Duitse Hildesheim.

Een Tourkaart geeft recht op deelname aan alle Players Championships, de kwalificatietoernooien voor de Euro Tour-evenementen, de qualifiers voor de Grand Slam of Darts en World Series of Darts Finals en het allerlaatste WK-kwalificatietoernooi.

In Hildesheim drong Harderwijker Martijn Kleermaker op de openingsdag door tot de finale, waarin hij nipt verloor van Harald Leitinger uit Oostenrijk (5-4). Leitinger pakte als dagwinnaar een Tourkaart. In Wigan zijn alle finalisten zeker van een ticket.