De teams in de NBA staan met een zwarte streep op het shirt voor de rest van het seizoen stil bij het overlijden van David Stern. De voormalige baas van de hoogste Amerikaanse basketbalcompetitie overleed woensdag op 77-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenbloeding.

In de nacht van vrijdag op zaterdag (Nederlandse tijd) worden de shirts voor het eerst gedragen. Donderdag stonden de teams al bij het overlijden van Stern stil met een minuut stilte.

Stern wordt gezien als de grondlegger van het succes van de grootste Amerikaanse basketbalcompetitie. De advocaat en zakenman werd in 1984 de hoogste baas van de NBA, een functie die hij liefst dertig jaar bekleedde. Hij zorgde voor lucratieve sponsor- en tv-deals en maakte de sport aantrekkelijker voor het internationale publiek.

Onder zijn bewind wisten spelers als Larry Bird, Magic Johnson, Michael Jordan, Kobe Bryant en LeBron James uit te groeien tot wereldsterren. Stern werd in 2014 opgenomen in de Basketball Hall of Fame.

In de dertig jaar dat Stern de baas van de NBA was, kwamen liefst zeven nieuwe ploegen in de competitie, terwijl er zes verhuisden. Ook werd een competitie voor vrouwen opgericht: de WNBA beleefde in 1997 haar eerste seizoen.