Rusland heeft bij sporttribunaal CAS officieel beroep aangetekend tegen de schorsing van vier jaar die door het internationale antidopingbureau WADA is opgelegd. Sporters uit het land mogen in die periode niet meedoen aan mondiale sportevenementen.

Directeur Yuri Ganus van het Russische antidopingagentschap RUSADA bevestigde vrijdag dat alle benodigde documenten voor een beroepszaak zijn verstuurd.

"We hebben het WADA officieel op de hoogte gesteld van het feit dat we het niet eens zijn met de bevindingen", zei Ganus tegen Russische media.

De zware straf werd eerder deze maand door het WADA uitgesproken na onderzoek van een speciaal comité. Dat vond bewijzen dat Rusland flink gesjoemeld heeft met de begin dit jaar aangeleverde data van het voormalige dopinglaboratorium in Moskou.

RUSADA kondigde direct aan beroep aan te zullen tekenen en dat is vrijdag dus gebeurd. Door de straf mogen Russische atleten bijvoorbeeld niet onder hun eigen vlag meedoen aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio.

RUSADA-directeur Yuri Ganus ziet een beroep tegen de uitspraak als zinloos. (Foto: Pro Shots)

'Zie liever dat we fouten inzien'

Ganus maakt zich al langere tijd hard maakt voor de strijd tegen doping binnen Rusland. Hij verwacht dat het beroep weinig zin zal hebben. "Het is praktisch onmogelijk de schorsing aan te vechten."

Als het aan de RUSADA-directeur ligt, staakt Rusland het beroep dan ook. Ganus ziet liever dat Rusland de straf accepteert, de fouten inziet en plannen maakt om tot hervormingen te komen.

Hij strijkt daarmee flink wat hoogwaardigheidsbekleders tegen de haren in. Zo noemt president Vladimir Poetin de schorsing "politiek gemotiveerd", terwijl premier Dmitry Medvedev sprak van "een voortzetting van anti-Russische hysterie, die een chronische vorm heeft aangenomen".

Het is niet bekend wanneer het CAS het hoger beroep van Rusland in behandeling neemt.