Rusland is van plan om bij het internationaal sporttribunaal CAS in beroep te gaan tegen de straf van het WADA. Het bestuur van het mondiale antidopingbureau besloot maandag om Rusland voor vier jaar uit te sluiten van alle mondiale sportevenementen.

"Het bestuur van het Russische antidopingbureau RUSADA zal op 19 december bij elkaar komen en besluiten of ze de sancties accepteren", zegt oud-topschaatsster Svetlana Zhurova, tegenwoordig vicepresident van het internationale comité van het Russische parlement, tegen persbureau TASS.

"Ik ben er 100 procent zeker van dat Rusland naar het CAS gaat, want we moeten onze sporters beschermen."

Het bestuur van het WADA nam maandag de bevindingen en aanbevelingen over van een speciaal comité dat onderzoek deed naar het RUSADA. Dat comité heeft bewijzen gevonden dat Rusland flink gesjoemeld heeft met de begin dit jaar aangeleverde data van het voormalige dopinglaboratorium in Moskou.

Premier Dmitry Medvedev noemde het besluit "een voortzetting van anti-Russische hysterie, die een chronische vorm heeft aangenomen". Hij hoopt dat Rusland in beroep gaat, al erkende hij wel dat er "in de Russische sportgemeenschap grote problemen met doping zijn".

RUSADA-vicepresident Margarita Pakhnotskaya zegt tegen TASS dat ze niet verrast is door het besluit van het WADA. "En het verbaast me ook niet dat het om een unanieme beslissing gaat. Ik heb gehoord dat geen enkel bestuurslid enige steun voor Rusland heeft uitgesproken. Ik geloof dat onze sportbestuurders door dit besluit enkele conclusies moeten trekken."

Svetlana Zhurova, in 2006 olympisch kampioen op de 500 meter, ging na haar schaatsloopbaan de politiek in. (Foto: Getty Images)

'Grootste schandaal ooit in de sport'

De straf betekent dat Rusland de komende vier jaar niet mee mag doen aan Olympische Spelen en WK's. Overigens mogen sporters uit Rusland waarschijnlijk wel onder neutrale vlag deelnemen aan die evenementen, mits ze een onbesproken reputatie hebben en dat ook kunnen aantonen.

Verschillende partijen buiten Rusland hoopten dat het WADA verder zou gaan en alle Russische sporters zou weren van mondiale sportwedstrijden. "Ik ben ook niet blij met het besluit dat we vandaag genomen hebben. Maar we konden niet meer doen dan dit", legde het Noorse WADA-bestuurslid Linda Helleland uit.

"Dit is het grootste schandaal ooit in de mondiale sport. Ik verwacht nu een volledige bekentenis van de Russen en dat ze hun excuses aanbieden voor alle pijn die ze veroorzaakt hebben bij sporters en sportfans."

Rusland heeft officieel 21 dagen om beroep aan te tekenen tegen het WADA-besluit. Het Russische olympisch comité noemde de verwachte straf zaterdag al "onlogisch en ongepast."