De Nederlandse estafetteploeg heeft vrijdag een gedeelde gouden medaille gewonnen op de 4x50 meter vrije slag bij de EK kortebaan. Er waren ook individuele bronzen medailles in Glasgow voor Femke Heemskerk (100 meter vrije slag) en Kira Toussaint (200 meter rugslag).

Heemskerk, Toussaint, Valerie van Roon en Tamara van Vliet zwommen in de EK-finale met 1.35,21 exact dezelfde tijd als Frankrijk. Beide landen kregen de gouden medaille.

Denemarken was drie honderdsten trager (1.35,24) en moest genoegen nemen met het brons. Ook Rusland en Groot-Brittannië eindigden binnen een seconde in de spannende eindstrijd.

Nederland prolongeert zijn gouden medaille van twee jaar geleden. Heemskerk, Van Roon en Van Vliet zwommen toen met Ranomi Kromowidjojo, die dit jaar ontbreekt op de EK kortebaan.

Individueel brons voor Heemskerk en Toussaint

In de finale van de 100 meter vrije slag tikte Heemskerk in Glasgow aan in 51,88. Daarmee moest ze de Britse Freya Anderson (51,49) en Béryl Gastaldello uit Frankrijk (51,85) voor zich dulden.

De 32-jarige routinier heeft inmiddels de zestiende medailles op een EK kortebaan, waarvan zeven op een individueel nummer.

Toussaint had 2.03,04 nodig voor de 200 meter rugslag. De Italiaanse winnares Margherita Panziera was met 2.01,45 duidelijk sneller en ook de Oekraïense Daryna Zevina (2.02,25) dook onder de tijd van Toussaint.

Het is de tweede medaille voor de 25-jarige Toussaint op dit EK. Eerder pakte ze goud op de 100 meter rugslag.

Kamminga naar finale op 100 meter schoolslag

Arno Kamminga plaatste zich op de 100 meter schoolslag voor de eindstrijd. De kersverse Europees kampioen op de 200 meter school noteerde met 56,34 de tweede tijd. De finale wordt zaterdag gezwommen.

Jesse Puts liep eerder op vrijdagavond de finale op de 50 meter vrije slag nipt mis. De wereldkampioen van 2016 zwom met 21,30 de negende tijd, waarmee hij zeven honderdsten tekortkwam voor een plek in de eindstrijd.

De Fransman Florent Manaudou plaatste zich wel voor de finale op het nummer waar hij nog altijd wereldrecordhouder is. De olympisch kampioen van 2012 maakt in Glasgow zijn internationale comeback, nadat hij drie jaar lang geen grote wedstrijden zwom.