De Nederlandse handbalsters gaan als groepswinnaar naar de tweede ronde van het WK in Japan. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade won vrijdag voor het eerst in twintig jaar van angstgegner Noorwegen: 30-28.

Oranje keek lang tegen een achterstand aan in het duel met de verliezend finalist van het vorige WK. Pas halverwege de tweede helft kwam Nederland op gelijke hoogte met Noorwegen, mede dankzij zes treffers van topscorer Lois Abbingh. Vanaf 26-25 gaf Nederland de voorsprong niet meer uit handen en zo werd uiteindelijk de eerste zege op Noorwegen geboekt sinds 1999.

De Noorse vrouwen wonnen de laatste jaren steevast van Nederland: 31-23 in de WK-finale van 2015, 36-26 in de strijd om het brons bij de Spelen van 2016, 30-29 in de EK-finale van 2016, 32-23 in de halve finale van het WK van 2017 en 29-16 bij het EK van 2018.

Nederland, dat zich donderdag door een zege op Servië (36-23) al plaatste voor de tweede ronde van het WK, besluit poule A als groepswinnaar met acht punten uit vijf wedstrijden. Eerder versloeg Oranje Angola (35-28) en Cuba (51-23), de zwakke broeders in groep A, met ruime cijfers. De ploeg van Mayonnade begon het toernooi met een 26-32-nederlaag tegen Slovenië.

In de tweede ronde, die uit twee poules met ieder zes landen bestaat, belandt Oranje in een groep met Zuid-Korea, Duitsland, Noorwegen, Servië en Denemarken. De twee beste teams per groep gaan naar de halve finales.

Nederland begint zondag met vier punten aan de tweede ronde in Japan, omdat de punten die in eerste ronde zijn behaald tegen landen die ook doorgaan, worden meegenomen naar de tweede ronde. De vier punten van Nederland werden behaald door de zeges op Servië en Noorwegen.

Estavana Polman maakte vijf treffers voor Nederland. (Foto: Pro Shots)

Oranje moet in achtervolging

Tegen Noorwegen liep Oranje bij de start achter de feiten aan. Na ruim een kwartier spelen vroeg bondscoach Mayonnade bij een 4-7-achterstand een time-out aan, omdat Oranje liefst vijf minuten lang de Noorse muur niet kon slopen. Bij rust stond het 14-18 in het voordeel van de Noren, die als nummer één van de groep aan de wedstrijd tegen Nederland begonnen.

Nederland kwam na rust sterk uit de startblokken en verkleinde de marge naar één treffer, waarna Noorwegen weer op 20-23 kwam. Toch rechtte Oranje de rug; Nederland kwam op 23-23. Abbingh zette bij 26-25 Nederland voor het eerst op voorsprong, waarna de zege niet meer in gevaar kwam.

Keepster Tess Wester verrichtte liefst vijftien reddingen op 41 Noorse schoten en werd na afloop uitgeroepen tot beste speelster van de wedstrijd.

Nederland eindigde de laatste twee wereldkampioenschappen op het podium (zilver in 2015 en brons in 2017) en hoopt ook nu weer eremetaal veilig te stellen. De wereldkampioen in Japan plaatst zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. De nummers twee tot en met zeven mogen aan een olympisch kwalificatietoernooi meedoen.